Taskentbe szállíthat metrókat a Metrovagonmas

iho/vasút   ·   2019.07.17. 15:05
400px_taskent_metro

Az Üzbég Vasút (Oʻzbekiston Temir Yoʻllari, OTY) és a Metrovagonmas (MVM) idén áprilisban kötött megállapodást a négykocsis szerelvények beszerzéséről a taskenti metróhoz. A Metrovagonmas jelenleg az első három vonatot építi. A kocsiszekrények már elkészültek, az elektromos és pneumatikus berendezések, valamint a biztonsági kamerarendszerek telepítése is megtörtént. A modern szerelvényeket hamarosan át is adhatja a gyártó.

Taskent öt új metrószerelvény vásárol a Metrovagonmastól (kép forrása: pv.uz)

A 81-765/766/767 sorozatú szerelvények egyedi festéssel gördülnek ki az üzemből: a kocsik oldalfalai és oldalsó ajtói fehérek lesznek, a vonatokon végigfutó csík az üzbég nemzeti színeket jelképezi. A tető világoskék színű, az orr-részek felső része fekete. A viszonylatot futó szöveg jelzi ki. Az új műszaki megoldásokat felvonultató járművek akár harmincöt százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak a jelenlegi taskenti szerelvényekhez képest, a harmadik generációs aszinkron vontatómotorok pedig negyven százalékkal csökkentik az üzemi költségeket – jelenti a Kun.uz.

A jelenleg három vonalból álló taskenti metróhálózat tervezése 1968-ban kezdődött. Az első vonalat 1972-ben kezdték el építeni. Az első, kilenc állomást felfűző szakaszt 1977. november 6-án adták át. 1980-ban megépült a folytatás, majd 1984-ben a második vonalat is üzembe helyezték. A harmadik, úgynevezett Junoszobod vonal első szakasza 2001-től üzemel. Északi irányú folytatásán jelenleg is dolgoznak. A tervezett negyedik vonalat eredetileg 2010-ben kezdték volna építeni, azonban a projektet elhalasztották. Az összesen 36,2 kilométernyi széles, 1524 milliméteres pályából álló három vonalon huszonkilenc állomás található. A szerelvények 825 voltos egyenáramról üzemelnek, melyet harmadik sínről vesznek fel. A hálózatot 2013-ban összesen 59,2 millióan használták, ami napi 162 ezer 200 utast jelent.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek