Távolsági buszokat szerez be a Borsod Volán

iho/közút   ·   2012.11.16. 14:00
00

Az idén júliusban öt plusz öt, kéttengelyes szóló autóbusz szállítására és karbantartására kiírt tenderre jelentkező Scania Hungária Kft. ajánlatát fogadta el a Borsod Volán. Az október végén megkötött szerződés értelmében az északkelet-magyarországi régió hamarosan összevonásra kerülő volánjainak élére frissen kinevezett társaságnak öt darab új gyártású A80T típusú buszt szállít a nagy múltú svéd cég, amit a kínai Higer buszgyártóval közös vállalkozásban, Kínában készítenek el.

A pályázatok bírálatánál a legalacsonyabb vételár volt a leghangsúlyosabb tényező; amelynél a Scania-Higer ajánlat bizonyult a legkedvezőbbnek a darabonkénti nettó 59,9 millió forintos beszerzési árral. A volántársaság azért döntött az új járművek vásárlása mellett, mivel nincs megfelelő számú, távolsági forgalomra kiadható kocsija. A buszok finanszírozása saját költségből történik, mivel a jelenlegi központi buszbeszerzési tilalom miatt egy volántársaság se használhat fel MFB-hitelt.

A kínai kooperációban készülő Scania Touringot 2011-ben mutatták be<br/>(fotó: Scania)

A Touring HD kereskedelmi típusjelzésű, 12 méteres buszok távolsági forgalomban fognak közlekedni. Az öt, Tempo100-minősítésű kocsit a Volán honlapján közzétett szerződés alapján 2013. március 26-ig kell a gyártónak leszállítania. A Borsod Volán a szerződés aláírását követő 12 hónapon belül nyújthatja be igényét az opciós öt járműre, melyeket a lehívástól számított 140 napon belül kell szállítani a gyártónak. A Scania Hungária a kocsikra 24 hónapos általános garanciát, karosszériájukra 12 éves garanciát vállalt, továbbá az alkatrészellátását is köteles biztosítani a szerződésben vállalt 800 ezer kilométeres élettartam alatt. A Touring HD buszok éves futásteljesítményét 80 ezer kilométer körülire várják.

Kapcsolódó hírek