Teherhajó ütközött a híd lábának a Don-menti Rosztovban, fennakadás a Krím-félsziget ellátásában

iho/hajózás   ·   2024.05.28. 10:50
Zelenga a híd alatt

A Zelenga balesetét a kormánymű hibája okozta, a hajó beszorult a műtárgy nem hajózható nyílásába.

A történtekről keltezett tudósítások abban egybehangzanak, hogy az ömlesztettárú-szállító teherhajó miért ütközött a hídpillérnek. Ezek szerint a Donon völgymenetben hajózó Zelenga a hétvégén a kormánymű meghibásodása miatt vétette el az irányt, és találta telibe a Don-menti Rosztovban a többek között a Krím-félsziget ellátásában fontos szerepet játszó vasúti híd lábát. Ugyanakkor ellentmondanak egymásnak a jelentések, tudniillik, hogy a Zelenga mit szállított, abban azonban egyetértenek, lett légyen bármi is a raktérben, azt a Krímnek szánták. 

Időközben a teherhajót már kivontatták a hídszerkezet alól, a baleset körülményeinek kivizsgálása még tart. A hídban csak kisebb károk keletkeztek, és egynapi szünet után ismét megindulhatott rajta a vasúti forgalom. A hajó balesete, illetve a vasúti közlekedés rövid ideig tartó korlátozottsága csak elhanyagolható következményekkel járó fennakadást okozott a 2014-ben elfoglalt Krím ellátásában.

Az 1755 tonna hordképességű, 82 méter hosszú, 3,4 méter merülésű Zelenga 46 éve épült Németországban. 

Rövid időn belül ez volt a második orosz belvízi hajóbaleset: korábban két sétahajó ütközött össze a szentpétervári Litelnyíj-hídnál, ezek egyike, a Solaris áttörte az LNG-s Csajka fedélzeti korlátait. 

 

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek