Teltház a reptéri expresszjáraton

iho/közút   ·   2018.05.02. 08:45
100ekkk

A Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér között közlekedő expresszbuszt tavaly július 8-án indították 100E jelzéssel. A Kálvin tér érintésével közvetlenül a repülőtérig közlekedő, (átlagosan 45 perces menetidejű) járatot gyorsan megkedvelte az elsősorban külföldi turistákból álló utazóközönség.

A fél óránként közlekedő csuklósbuszok folyamatosan zsúfoltak, továbbá a hétvégén az M3-as metrót teljes vonalas felszíni pótlása és Kőbánya-Kispesten a 200E-re történő átszállás kombinációja is a 100E járatot hozza előnyös helyzetbe.

Aki feljutott, arra 45 percnyi utazás vár a zsúfolt autóbuszokon (fotó: Bohus Dávid)

A Közlekedő Tömeg Egyesület már tavaly novemberben közzétett egy tanulmányt a járat öt hónap alatt összefoglalt vizsgálatairól. Viszont április 19-én Facebook-oldalukon tett bejegyzésükben már azonnali megoldást sürgetnek. Mivel a jelenlegi helyzetet is zsúfolt autóbuszok és utaslemaradások jellemzik, a nyári időszakra nézve álláspontjuk szerint nem lehet tovább várni a sűrítéssel, ezért a reggeli- déli- és délutáni órákban 10 perces követést javasolnak, tervezetüket bejegyzésükhöz mellékelték.

A Közlekedő Tömeg Egyesület javaslata (forrás: Közlekedő Tömeg Egyesület facebook oldala)

Elkerülhetetlennek  látja a sűrítést a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület is. Dorner Lajos elnök a hosszú hétvégén a VEKE közösségi oldalán közzétette Budapest Airportnak írt levelét, amelyben együttműködésüket kéri a BKK járatok sűrítésének támogatásában. Amennyiben a Budapest Airport valóban elutasítja a sűrűbben közlekedő expresszbuszokat, vagy a taxisokhoz hasonlóan a BKK a buszok után is fejpénz megfizetéséhez kötné hozzájárulását. A jegyeladások alapján mérhetően nyereséges autóbuszjáratnál ennek ellenére elvárható lenne a reptéri utasoknak kedvező megoldás, hogy a népszerű járat végre sűrűbb követési idővel közlekedhessen.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek