Titokzatos repülő tárgy Szolnokon

iho/repülés   ·   2012.01.20. 08:44

Lente Zoltán százados, a Szolnoki Repülőmúzeum munkatársa számolt be a Szoljon.hu-nak a hazai repüléstörténet egyik izgalmas, egyedülálló fejezetéről. Mint mondta, a Haditechnikai Intézet raktárában porosodó egyik repülő a Hadtörténeti Múzeum kérésére tavaly novemberben Szolnokra került. A gép érdekessége, hogy egy olyan UAV (Unmanned Aerial Vehicle) – pilóta nélküli légi jármű –, amely kizárólag magyar tervezésű és építésű.

Vég Pál sportgépként Percz Ferenc mérnöktársával együtt ötletelte ki a ’90-es években az akkor még egyszemélyes technikát, majd 1996-ra már csak egyedül alkotta meg a Magyar Honvédség felkérésére a felderítésre alkalmas pilóta nélküli repülőt. A gép elkészült, de forgalomba helyezés helyett 16 esztendőre raktárba került, így feledésbe merült.

A Szolnoki Repülőmúzeum munkatársai a közelmúltban felkutatták a tervezőt, így Vég Pál csütörtökön rég nem látott cimboraként köszöntötte az egyébként „Denevér” névre keresztelt, a magyar viszonylatban utolsó hazai műhelyben készült, ráadásul pilóta nélkül is repülésre alkalmas gépét.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.