Tíz év után újra! Útra kelt a The Flying Scotsman

iho/vasút   ·   2016.02.25. 11:15
fscots0

Kicsivel több vasútbarát tartózkodott London King’s Cross pályaudvarán az átlagosnál, de ez végül is érthető volt: tíz évig tartó 4,2 millió fontnyi – körülbelül 1,6 milliárd forintnyi – restaurálási munka után a világ egyik leghíresebb gőzmozdonya, a The Flying Scotsman újra munkába állt. Ebben a hónapban tesztelés közben már látni lehetett „erre-arra”, lásd a lenti videónkat, ám az első hivatalos személyvonatát most vitte Yorkba.

Mindenki a 60103-ast akarta fotózni. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: Daily Mail)

De „ki is ő”?

A 21,6 méter hosszú, 97,5 tonnás mozdony a London and North Eastern Railway (LNER) doncasteri üzemében készült, a műhelyből 1923. február 24-én került ki. Pályaszámként az 1472-est kapta, de nem sokáig viselte: 1924-ben, amikor kiválasztották a brit birodalmi kiállításra, átszámozták 4472-esre, és megkapta a The Flying Scotsman nevet. Elnevezése arra utalt, hogy minden nap 10 órakor indult Londonból a skót fővárosba, Edinburgh-ba. 1928-ban új szerkocsit kapott, amelyen egy folyosó biztosította, hogy a személyzetet a vonat leállítása nélkül is váltani lehessen. Ennek köszönhetően 1928. május 1-jén a The Flying Scotsman teljesítette először egyhuzamban a London és Edinburgh közötti 632 kilométeres utat, lecsökkentve ezzel nyolc órára a menetidőt. Öt évvel később, 1934-ben a The Flying Scotsman a gőzmozdonyok történetében először lépte át hivatalosan az óránkénti 160,9 kilométeres (100 mérföld/óra) sebességet.

Az LNER utasszállító szerelvényeinek mozdonyai almazöld színűek voltak, így a The Flying Scotsman is. A második világháború alatt azonban feketére festették. 1945-ben ismét visszakapta eredeti zöld színét, és átépítették LNER A3 Pacific osztályúvá. 1948-ban, a vasúttársaságok államosítása után a mozdony ismét új pályaszámot (60103) és színt (kék, majd Brunswick zöld) kapott. 1963-as „nyugdíjazásáig” ez maradt a színe.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek