Tíz kilométeres kerékpárút-hálózat épülhet Egerben

MTI   ·   2012.07.04. 13:02

Egert észak-déli irányban átszelő, több mint 10 kilométeres kerékpárút-hálózatot kíván megvalósítani a település önkormányzata – közölte szerdán a polgármesteri hivatal médiareferense.

Zentai László közölte: a beruházás megvalósítása érdekében pályázatot nyújtanak be az Új Széchenyi Terv Észak-magyarországi Operatív Programjának keretében.

Hozzátette, hogy erre a célra maximum 500 millió forintot nyerhet a város, a település közgyűlése pedig már jóváhagyott 25 millió forintot a tervezett beruházás megvalósításának önerejére. A hálózat várhatóan 2014-re készül el.

A  régió egésze számára rendelkezésre álló keretösszeg 6,35 milliárd forint. Az elnyerhető, vissza nem térítendő támogatás mértéke maximum 500 millió forint. A város a maximális összegre kíván pályázni – részletezte a referens.

Mint elmondta: az elképzelések szerint az ország egyik legnagyobb kerékpárút-hálózatának részeként Eger belterületén egységes, több mint 10 kilométeres bringás útvonal jön majd létre. A tervezett fejlesztések megvalósulásával kerékpáros összeköttetés létesül majd a belváros, az Érsekkert, a Tűzoltó Múzeum, Felnémet városrész és a Felsőtárkányi-tó között.
A pályázati tervek szerint az útvonal mentén családokat kiszolgáló létesítmények, például pelenkázóval ellátott pihenők, a Tűzoltó Múzeumnál kerékpáros találkozóhely és bringásbolt, illetve információs szolgáltatási rendszer is kiépül.

A bringások igényeinek felmérése érdekében internetes kérdőívet tesz közzé a város, és a legjobb ötleteket, hasznos észrevételeket igyekszik beépíteni a programba – közölte Zentai László.

Eger a főváros és a Balaton után az ország harmadik leglátogatottabb idegenforgalmi célpontja. Évente mintegy egymillió turista keresi fel a hevesi megyeszékhelyet.

Kapcsolódó hírek