Tizenkét milliárdért fejlesztenék e-matrica és e-útdíj rendszert

iho   ·   2014.07.11. 13:38

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a következő öt évben 12 milliárd forintot költene a teherautókat ellenőrző e-útdíjrendszer fenntartására és a személygépkocsikat érintő e-matrica rendszer fejlesztésre, illetve a két rendszer egységesítésére.

A javaslatból kiderült, hogy az e-útdíjrendszer üzemelését öt évre (2019-ig) – egy meg nem nevezett cégre bíznák 7 milliárd forintért, azaz havi 117 millió forintért. További 5 milliárdért fejlesztenék az e-matricás rendszert, amelyet így a tavaly kiépített e-útdíj-rendszer részévé tennék. A rendszámfelismerő rendszerek traffipaxként is működnének, ám a kiépített rendszer a rendszám-azonosítás révén az egész országban lehetővé tenné minden úthasználó valós idejű követését, ellenőrzését. Ez utóbbi már adatvédelmi megfontolások miatt lefagyasztotta a bizottságot – ugyanis ez esetben az adatok tárolását nem a rendőrség vagy a titkosszolgálatok, hanem egy gazdasági társaság végezné.

Az ügy politikai hátteréről a napi.hu cikkében olvashat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek