Tízmilliós bírságot szabtak ki a Ryanairre

iho   ·   2013.09.25. 15:41
A Heti Válasz beszámolója szerint a GVH eljáró versenytanácsa szeptember 24-én a Ryanair ellen fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt megtartott nyilvános tárgyaláson megállapította: a Malév bedőlése után a magyar piacra visszatérő ír fapados légitársaság 2012. július 26. és 2012. szeptember 19. között a nyomtatott sajtóban megjelentetett reklámjaival tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. Ezekkel ugyanis azt sugallta a fogyasztók számára, hogy a kedvezményes árú (49 illetőleg 99 forintos) jegyek valamennyi általa kínált útirányban elérhetőek. Még a saját weboldalán (www.ryanair.com) megjelent hirdetésekben sem tüntette fel, hogy az ajánlat csak egy útra érvényes. A valóságban azonban a reklámozott kedvező áron, azaz 49, illetve 99 Ft-ért jegyek csak egy vagy két úti cél esetében voltak elérhetőek.

A Ryanair nem először kap ilyen nagyságrendű bírságot. A versenytanács 2009. június 18-án hozott határozatában jogerősen megállapította, hogy a 2007-ben közzétett, a repülő jegyek árával, továbbá a meghirdetett akciókkal kapcsolatos egyes kedvezményekre vonatkozó tájékoztatásai a fogyasztók megtévesztésére alkalmasak voltak. A jogsértés miatt a versenytanács 10 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a céget.

2013. április 11-én ugyancsak elmarasztalta a Ryanairt a versenytanács a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt, akkor 15 millió forintos bírságot szabott ki rá. A fapados 2012. február 3. és február 29. között egyes kereskedelmi kommunikációiban valótlan tájékoztatást adott a kedvezményes jegyek áráról, egyes esetekben pedig elhallgatta a fogyasztók elől a meghirdetett áron felüli többletköltségeket. Más esetekben pedig egyenesen alacsonyabb összeget tüntetett fel annál, mint amit tényelegesen díjként felszámított.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek