Több mint 3,5 milliárd forintból megújult a Csepeli Szabadkikötő

MTI/iho   ·   2015.10.14. 15:54

Az állami tulajdonú Csepeli Szabadkikötő több mint 3,5 milliárd forintból újult meg - hangzott el a kikötőfejlesztési program szerdai zárórendezvényén. Sztilkovics Szávó, a Mahart Szabadkikötő Zrt. vezérigazgatója kifejtette: a közlekedési infrastruktúra megújításával, bővítésével egyebek mellett 40 hektárnyi, eddig nehezen megközelíthető terület válik elérhetővé. A felújított vasúti hálózat jelentősen csökkenti a Corvin csomópont igénybevételét, és egyúttal a főváros XXI. kerületének áruforgalmi terhelését is. A modernizált vasúti, közúti és vízi szállítási utakra támaszkodó új raktárakat pedig a fenntarthatósági szempontok figyelembevételével tervezték meg, üzemeltetésükhöz megújuló energiát is használnak.

Szalóki Flórián, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési operatív programokért felelős helyettes államtitkára megjegyezte, hogy a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban is lesz lehetőség kikötőfejlesztésre az opertív programok módosításának köszönhetően.

A Mahart Szabadkikötő Zrt. és a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. (BSZL) kikötőfejlesztési programja a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében, mintegy 2 milliárd forintos uniós támogatásból valósult meg. A rendezvényen kapott sajtóközlemény szerint a több mint 150 hektár területen működő BSZL az utóbbi években több mint 15 milliárd forint értékű fejlesztést hajtott végre, amelynek eredményeként több mint 80 ezer négyzetméteres raktárterület áll rendelkezésre. Ennek kihasználtsága 100 százalékos. A kikötőben úgynevezett Ro-Ro közúti-vízi kombinált szállítást lehetővé tevő terminál működik, egyidejűleg 20 hajóálláson lehet kikötni.

A BSZL idén 2,2 milliárd forintos értékesítési árbevétellel számol, ami a tavalyi évhez képest 15 százalékos növekedés. A beruházások, a kikötő szolgáltatásbővítése már rövid távon intenzívebb áruforgalmat eredményez, így a tervek szerint 2020-ig legalább 400 új munkahely jön majd létre a kikötőben.

A projektzáró ünnepségen átadták az Ekol Logistics Kft. új, egymilliárd forintból megépült 4000 négyzetméter alapterületű raktárcsarnokát. A török tulajdonban álló fuvarozó, szállítmányozó társaság hosszútávú megállapodást kötött a BSZL-lel, amelyben vállalta, hogy a jelenleg 5000 négyzetméteres bérelt területét egy éven belül megduplázza.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek