Több mint százezer kamiont szállítottak tavaly a svájci Alpokon át

iho/vasút   ·   2018.01.24. 13:45
ralpin_rola_svajc_bls_kislid

A Rollende Landstrasse (RoLa) svájci üzemeltetője, a RAlpin igen szép üzleti évre tekinthet vissza: 2017-ben 109 ezer kamiont szállított át a Gotthard- és a Lötschberg-vonalakon vasúton. Az üzlet nyereséges, a 2015 évi rekordmennyiséget most ismét sikerült elérni, miután a 2016-os hullámvölgyet sikerrel vészelte át a vállalkozás, és a megrendelések listája alapján arra lehet számítani, hogy a szállítandó járművek száma stabilizálódik.

A németországi Frteiburg és az olasz Novara között kereken százezer teherautót szállítottak, Basel és Lugano között pedig kilencezret, ez az előző évi összmennyiséget 5,9 százalékkal haladja meg.

(kép forrása: ralpin.ch)

A változások okai nyilvánvalóak: év elején a csatlakozó vasúthálózatokon végzett beavatkozások sok késéshez, a minőség csökkenéséhez vezettek, ezáltal a kereslet is visszaesett. Az év hátralévő részében azonban ezeken a problémákon fokozatosan sikerült úrrá lenni. Nyilvánvalóan negatívan hatott a németországi Rastattnál bekövetkezett pályakárosodás, és az ezt követő több hónapos vágányzár is, hiszen főként ez a vasútvonal táplálja a Svájcon áthaladó észak-déli tranzitvonalakat.

Az átmeneti javulás azonban rögtön növelte a keresletet is, így a rendszer továbbra is teljesítőképessége határán üzemel, így bármilyen, a pályákat érintő beavatkozás kiélezheti a helyzetet, csökkenti a vonatok pontosságát. A Szövetségi Közlekedési Hivatal (Bundesamt für Verkehr, BAV) által most publikált eredményességi jelentés nyomán a RAlpin további öt éven át végezheti az említett vonalakon a RoLa-szolgáltatást.

A részvénytársaság örömét fejezte ki a 2023-ig szóló szerződés-hosszabbítás felett, továbbra is évi százezer szállítmányt szeretnének vasúton átjuttatni az Alpok főgerincén. Ennek érdekében tervbe vették egy új németországi és olaszországi rakodóterminál építését, valamint súlyt fektetnek az innovatív járműállomány fejlesztésére is.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek