Többtucatnyi járat elmarad

iho/közút   ·   2012.12.14. 08:18

Egyelőre nem szavazta meg a T. Ház, hogy jövőre milyen mértékű finanszírozást kap a Kisalföld Volán, de a helyközi és távolsági buszok biztosan 245 ezer kilométerrel kevesebbet futnak – olvasható a kisalföld.hu összefoglalójában.

A Kisalföld Volán novemberben hozta nyilvánosságra a helyközi és távolsági buszmenetrend változásait. Kétségkívül volt is mire felhívni az utasok figyelmét: többtucatnyi buszjáratot nem tud útnak indítani a Kisalföld Volán – utóbbi tény feketén-fehéren kiderül az új menetrendből.

A portál megkérdezte a busztársaságoktól a járatokat megrendelő és finanszírozó Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztályát a változások okairól. Arra a kérdésre, hogy a tavalyi és új menetrend után mennyi finanszírozási összeget fizetett, illetve fog fizetni az NFM a Kisalföld Volánnak éves szinten, a következő választ kapta: „a 2011. évi elszámolt éves összeg 911,6 millió forint, a 2012-ben már kifizetett előleg 460 millió forint. A jövő évi finanszírozás mértéke a zárószavazásra váró központi költségvetésben meghatározandó keretek függvényében alakul”.

„A Kisalföld Volán Zrt. teljesítménye a menetrendek összehangolását követően, a szolgáltatás változatlan szinten tartása mellett 245 404 kilométerrel csökken az idén decemberben életbe lépő menetrendváltással. Összehasonlításképpen a társaság tavalyi kibocsátott teljesítménye 19 001 000 kilométer volt” – tudta meg a kisalföld.hu Arzt Gergelytől, az NFM kommunikációs főosztályának vezető helyettesétől. Az, hogy mennyire magas szám a szóban forgó 245 ezer kilométer elvonás, egyéni megítélés kérdése lehet.

Mindenesetre tény, hogy a győri helyi buszközlekedésből jóval drasztikusabb, 900 ezer kilométert terveznek kivonni a valószínűleg áprilisban életbe lépő új menetrenddel. Minden menetrendi módosítás előtt törvényben előírt kötelezettség, hogy két hétig utasszámlálást végezzen a helyközi és távolsági járatokon a szolgáltató. Ennek kapcsán Arzt Gergely elmondta:
a szolgáltató terveit a felterjesztéshez csatolt utasszámlálási adatok bemutatásával indokolta, „a szaktárca a vállalati kezdeményezést csak részben támogatta”.

Kapcsolódó hírek