Történelmi Székely Gyors<br>2014. június 6–9.

iho   ·   2014.01.15. 12:10
00

Az utazás védnöke Sebő Ferenc, a vonatot a Gábor Áron mozdony húzza, a szerelvénybe sorozott Orfeum kocsiban népzenészek szórakoztatják az utasokat és játszóház köti le a legfiatalabbak figyelmét, továbbá idén először ejti útba a vonat Magyarország második legnagyobb és legnépesebb települését, Debrecent. A 2014. évi különvonat utazásszervezője a Baobab Travel.

Ma már vasút- és pünkösdi zarándokvonat-történelem: 2008 májusában indult első útjára a Székely Gyors különvonat. Ötletgazdái az Indóház vasúti magazin szellemi köréhez tartoznak, és az első út sikerében jelentős szerep jutott a napjainkra közismertté vált gyimesbükki, egykori MÁV-őrház felújításával maradandót alkotva szorgalmazó Budakeszi Kultúra Alapítványnak.

A Sajtótájékoztató a Keleti Baross termében volt, a vonat azonban a Nyugatiból indul majd!<br>(képek: Vörös Attila)

A különvonat jelentőségét érzékelteti, hogy a Székely Gyors volt az első különvonat a magyarság legnagyobb tömeget vonzó ünnepére, a csíksomlyói búcsúra. A Székely Gyors volt az, amely 64 év után az első nappali személyvonatként közlekedett Budapest és a Székelyföld között. A Székely Gyors szervezése évről évre százaknak ad értelmes munkát, teendőt, ugyancsak több száz felcsíki székely család fogadhat vendégeket, továbbá a különvonat szakrális áhítattal várt gyimesbükki érkezése, a szerelvényt vontató magyar mozdony tízezrek jóvoltából a helyszínen megéljenzett kigördülése az őrházhoz is hozzájárult egy új, erdélyi zarándokhely kialakulásához.

Mára a különvonat a vasúthistória részévé vált: egyrészt ezért, másrészt az 1943–44-ben Budapest-Nyugati pályaudvar és Sepsiszentgyörgy között közlekedő előd, a Székely gyorsmotorvonat előtti tisztelgés jeléül az első erdélyi zarándokvonat 2014-ben a Történelmi Székely Gyors néven kel útra. Újdonság az is, hogy az idei út utazásszervezője a Baobab Travel.

Pünkösdkor a Történelmi Székely Gyors immár az ötezredik utasát is elviszi Csíksomlyóra és Gyimesbükkre. A szervezők a legnagyobb megtiszteltetésnek tekintik, hogy védnökként köztük lesz Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató és építészmérnök, a hazai hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítója, a Sebő Együttes vezetője, Sebő Ödön (a főhadnagy 1944 őszén a 32. hegyi határvadász zászlóalj egyik tisztjeként embereivel hatalmas túlerő ellen védelmezte a Gyimesi-szorost) fia. Sebő Ferenc együttese fellép június 8-án Gyimesbükkön, és zenél a vonaton is.

A 2014-es útról a Baobab Travel vezetője, Hegedűs Zsuzsa, Sebő Ferenc és az Indóház kiadó vezetője, T. Hámori Ferenc tájékoztatta a sajtót

2014-ben ismét lehetőség nyílik arra, hogy a zarándokvonatot (a nem villamosított országhatár–Érmihályfalva–Nagyvárad–Kolozsvár szakasz kivételével) teljes útján magyar villamos mozdony vontathassa. A MÁV-Trakció Zrt. Traxx típusú gépét a jeles alkalomból a szervezők feldíszítik. A téma: a 200 éve született székely ágyúöntő mester, a szabadságharc őrnagya, Gábor Áron. A mozdonymatrica elkészítésére a szervezők és a MÁV Zrt. közös grafikai tervpályázatot írnak ki, a pályaműveket a www.gaboraronmozdony.hu oldalon lehet majd megtekinteni és véleményezni. A legjobbnak tartott pályaművet a szakmai zsűri választja ki.

A vonat a két étkezőkocsin kívül egy előadások megtartására alkalmas, közös élményteret nyújtó speciális vasúti kocsit is magával visz az útra: az Orfeum-kocsiban lépnek fel a népzenészek, szakképzett animátorok pedig a legfiatalabbaknak tartanak játszóházat.

Itt még Mátyás királlyal. A következő trakciós matricás Traxx a Gábor Áron lesz

Az útvonal

A Történelmi Székely Gyors 2014-ben Debrecent is útba ejti: a Kelet-Magyarország szellemi, kulturális, gazdasági, idegenforgalmi és közlekedési központjában, hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosának pályaudvarán csatlakozhat a város és a régió Csíksomlyóra tartó közönsége a különvonathoz. A különvonat június 6-án a hajnali órákban indul Budapest-Nyugati pályaudvarról. További belföldi útvonala: Szolnok–Püspökladány–Debrecen–országhatár. A határ délelőtti átlépése után az észak-erdélyi vaspályán haladva – [Érmihályfalvát] Nagyváradot, Kolozsvárt, Szamosújvárt és Dédát érintve – az esti órákban érkezik a Székelyföldre, a felcsíki falvakba. A Történelmi Székely Gyors ugyanezen az útvonalon halad június 9-én hazafelé is.

A program

1. nap, június 6.
A hazai síneket elhagyva az észak-erdélyi villamosított vasútvonalon, az Érmihályfalva–Nagyvárad–Kolozsvár szakasz kivételével magyar mozdonnyal a vonat élén érkezünk Csíkba. Elhelyezés: felcsíki falvakban (Csíkszentdomokos, Csíkkarcfalva, Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Madéfalva) a faluturizmus keretében székely-magyar családoknál, fürdőszobás házakban, félpanziós ellátással. Az egyes vasútállomásokon a szállásadók várják a vendégeket.

2. nap, június 7.
A szállásadóknál elköltött bőséges reggeli után indulás a csíksomlyói Mária-ünnepre a szálláshelyek vasútállomásairól. Érkezés Csíkszereda vasútállomására, majd gyalog vonulunk fel a búcsú színhelyére. Itt felkapaszkodunk a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, ahol részt veszünk a 12:30-kor kezdődő szentmisén. Egyénileg meglátogatható a Csodatévő Szűz Mária szobra a csíksomlyói kegytemplomban. Délután indulás vissza a vonattal a szálláshelyekre, vacsora a vendéglátóknál.

3. nap, június 8.
Ezen a napon felejthetetlen hangulatú vonatozás vár ránk. De előbb reggeli a vendéglátóknál, majd ezt követően indulás a vasútállomásokról a Gyímesekbe, a történelmi Magyarország határán álló vasúti őrházhoz. Madéfalvától hazánk egykoron legjelentősebb hegyivasúti pályáján, azaz a következő útvonalon haladunk tovább: Karakó-völgyhíd–Lóvész–Gyimesközéplok–Gyimesbükk, a történelmi Magyarország vasúti határállomása. A fogadtatást követően elsétálunk a vasútállomásról a történelmi határon magasodó Antalok sorkán a vidéket vigyázó, 1629-ben emelt Rákóczi várhoz, illetve a Tatros partján álló, felújított MÁV-őrháznál zajló megemlékezések színhelyére.

4. nap, június 9.
A Történelmi Székely Gyors a kora reggeli órákban indul Erdély északi vasútvonalán (Csík–Gyergyó–Dés–Kolozsvár–Nagyvárad [Érmihályfalva]) Magyarországra.

Részletek további információk az alábbi két holnapon:

www.szekelygyors.hu, www.baobab.hu

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek