Tóth Ferenc: a harmadik világbajnokság!

iho   ·   2015.08.21. 16:15
cim

(vb-fotók: Rudolf Jung)

Zbraslavice, a Prágától délkeletre eső repülőtér volt a helyszíne a kétszeres magyar sikert hozó Vitorlázó Műrepülő Világbajnokságnak, legelsősorban kiemelkedő versenyzőnk, Tóth Ferenc egyéni győzelmét ünnepelheti a magyar repülő társadalom. Ismét van friss világbajnokunk, méghozzá a magasabb tudású versenyzőknek kiírt unlimited-kategóriában.

Tóth Ferenc jól ismert alakja mind a nemzetközi versenysportnak, mind a hazai repülőnapok közönségének, amint a repülés egyik legszebb ágában kápráztatja el a közönséget. A vitorlázó műrepülés az a repülési fajta, amire leginkább lehet azt mondani, hogy igazi légi balett: a mai kemény motoros műrepüléshez képest lágyabb, a figurák lassabban repülhetők, a laikus számára talán jobban követhetők, a fehér gépek szépen festenek a kék ég hátterében, a nagyobb fesztáv is látványossá teszi a manővereket.

Bemutató és örömrepülés Őcsényben<br>(fotó: Osgyáni Barnabás)

Különösen nagy élmény, amikor Tóth Feri zenére légitáncol, amint azt az őcsényi EB nyitó repülőnapján is láthatta a hazai közönség. De a világversenyeken keményebbek a feltételek, ugyanúgy létezik az egy kilométeres élhosszúságú boksz, amelyből nem szabad kisodródni, mint a motorosoknál, csak épp itt nincs motor a korrigáláshoz: úgy kell felépíteni a gyakorlatot, hogy csak a gép siklásával, a pontosan kiszámított manőverekkel sikerüljön leoldás után a boksz tetejéről a lehető legpontosabb repüléssel jutni el a box aljáig, a gyakorlat befejezéséig. Közben itt is bírák figyelik a kilépést, az előírt figurák hajszálpontos végrehajtását.

Eredményhirdetés után: a kisebb érem a versenyszám győzteséé, a nagyobb az összetett világbajnoké

A mostani versenyen Tóth az ismeretlen kötelező versenyszámot nyerte meg, illetve az összetett versenyt, így tizenkét évvel az első után már a harmadik alkalommal lett világbajnok.

A másik magyar siker a második helyezetthez fűződik: ezüstérmes lett a világbajnokságon a fiatal olasz Luca Bertossio, akinek edzője viszont nem más, mint az egykori magyar műrepülő világbajnok Katona Sándor, aki már 2012-ben az iho/repülésnek adott interjújában is úgy beszélt róla, hogy: „találtam egy nagyon tehetséges fiút”, és azóta Luca is többször állt már világversenyeken a dobogó akár legfelsőbb fokán.

Luca Bertossio és Katona Sándor a fiatal olasz startja előtt

Szilágyi János az unlimited tizenharmadik helyén végzett, az első huszonkét pilóta egy tizedikként végzett versenyző kivételével Swift S-1-es típusú műrepülő vitorlázógéppel repült. Advanced kategóriában Józsa Dávid Pál az ismeretlen kötelezőben bronzérmet szerzett.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.