Tóth Feri megint világbajnok!

iho   ·   2018.08.13. 16:00
vitmurep_cim

Ismét nagy, mondhatni világraszóló magyar légisport-sikerek, ismét eléggé visszhangtalanul a széles honi közvéleményben. Először is újra ünnepelhetjük műrepülő világbajnokunk újabb vb-győzelmét.

Tóth Ferenc a csehországi Zbraslavicében tartott világversenyen folytatta egyedülálló sorozatát. Tavalyi Torunban aratott győzelme után immáron sorban negyedszer, összesítve ötödször lett az unlimited kategória, vagyis a felső osztály összetett világbajnoka (aranyérmeinek száma ennél jóval több, jónéhány megnyert vb-szám révén).

Tóth Feri megint győzött (fotó: Facebook)

Az elmúlt években tökéletesen beérett, tehetséges olasz konkurens, tegyük hozzá itt is: Katona Sándor felfedezettje, Luca Bertossio a dobogónak ezúttal is csak a második fokára jutott, míg a bronzérmet a német Moritz Kirchberg nyerte, de aminek szintén megvan a maga jelentősége, negyedik lett Szilágyi János, és az ő kiváló helyezésével és Sonkoly János 11. pozíciójával a három magyar pilóta megszerezte a csapatverseny ezüstérmét is. Advanced kategóriában Hoós Miklós kilencediknek végzett.

Ugyancsak Csehországban, Hosinban tartották a vitorlázórepülők „nehéz” kategóriáinak világbajnokságát,  itt az összetett elsőbbség kérdésébe magyar pilóták nem szólhattak bele, jellemző mód a húszméteres kétüléseseknél a sportág egyik koronázatlan királya, a lengyel Sebastian Kawa lett a világbajnok. Ugyanakkor az ötödik feladatot Bartolf Richárd nyerte 430 kilométeres repüléssel, amit 140 kilométeres óránkénti átlagsebességgel teljesített. A 18 méteres fesztávú gépek osztályában korábbi világbajnokunk, Gulyás György a 11. versenyszámot nyerte meg, összesítésben a negyvenöt versenyző között a tizedik helyen végzett, Szabó Péter a 16.

Gulyás György egy régebbi bemutatón

Előzőleg a „könnyű” vitorlázó kategóriák a lengyelországi Ostrow város repülőterén zajlott, Standard osztályban Vámosi Tamás és Laurinyecz Sándor repült magyar színekben, összesített eredményük 19. és 23. hely, hasonlóan a nagyon kemény mezőny közepetáján végzett a 15 méteresek között Kóré Zoltán és Hamar Zoltán is. Utóbbi kategóriában megint, ki tudja hányadszor, de Kawa gyűjtött be egy aranyérmet.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek