Tovább dolgozik a Malév-bizottság?

MTI   ·   2012.09.13. 12:26

Az év végéig meghosszabbodhat a Malév és a Budapest Airport (BA) privatizációját, valamint a légitársaság visszaállamosításának körülményeit vizsgáló parlamenti bizottság mandátuma, ha az Országgyűlés elfogadja a testület elnökének erre vonatkozó indítványát.

A fideszes Varga István csütörtökön terjesztette a Ház elé határozati javaslatát, amely szerint az eredetileg tervezett szeptember helyett a bizottságnak december 31-ig kellene benyújtania jelentését a parlamentnek.

A kormánypárti politikus javaslata indoklásában felidézte: a vizsgálóbizottság eddigi hét ülésén több mint tizenöt órát tárgyalt, tizenöt embert hallgatott meg, majd július 11-i tanácskozásán lezárta a Malév Zrt. privatizációjához kapcsolódó kérdések vizsgálatát. Az elfogadott munkaterv alapján azonban további két kérdéskör, a BA Zrt. privatizációjának és a Malév visszaállamosításának vizsgálata, valamint ehhez kapcsolódóan további tizenhat ember meghallgatása hátra van még – hívta fel a figyelmet.

Varga István kitért arra is, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től bekért, több száz oldalnyi iratanyag feldolgozása és értékelése szintén folyamatban van.

Az Országgyűlés március közepén döntött a tíztagú vizsgálóbizottság létrehozásáról a fideszes Budai Gyula – akkor még elszámoltatási kormánybiztos – kezdeményezésére.

A testület legutóbbi ülésén, július 11-én a szocialista Veres Jánost is meghallgatta. A volt pénzügyminiszter egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy az AirBridge azért nyerte meg a Malév privatizációs pályázatát, mert egyedül ez a cég tett bankgaranciát ajánlata mögé. A bizottság ezt megelőzően meghallgatta már mások mellett Simor András jegybankelnököt mint a Deloitte korábbi elnök-vezérigazgatóját is.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.