Tovább építik a japán szuperexpresszvonalakat

iho/vasút   ·   2012.07.20. 09:31

Három új vonalszakasz megépítésére adott engedélyt a japán kormány. A legfontosabb, amit a közlekedési tárcavezető bejelentett, a Hokkaido Shinkansen meghosszabbítása Shin-Hakkodate és Sapporo között. A nagy sebességű vonatok 2015-ben érik el az északi szigetet, az új szakasz hossza 211 kilométer.

A Hokuriku Shinkansen 125 kilométerrel lesz hosszabb, a tengerparton végigfutva Honshu szigetétől Tsurugáig, ez a vonalépítés öt új állomással 2024-ig valósul meg. A Naganótól Kanazawáig húzódó szakaszt már két év múlva átadják. A harmadik projekt a Kyushu Shinkanzen nyugati, Nagasaki felé tartó szakaszával bővül 2022-ig.

A beruházásokat központi és regionális kormányzati költségvetésből finanszírozzák, majd az új vonalak is átkerülnek a JR Group használatába, évi egymilliárd jen bérleti díj fejében.

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Földrengés helyett útkeresés a vasúti árufuvarozásban

T. Hámori Ferenc   ·   2024.02.19. 15:00

Két éve még „földrengést” vártak a vasúti áruszállításban érdekelt társaságok a vontatási energia árának drasztikus emelkedése miatt. Bár az áramár csökkent, a kargócégeket továbbra is foglalkoztatja a fuvardíj-kalkuláció tervezhetőségének kérdése, de még ennél is jobban az, hogy a honi vasút infrastruktúrájának állapota erősen kifogásolható, a lassújelek, a tengelyterhelés-korlátozások pedig nem előnyükre befolyásolják a társaságok működési eredményeit. 

Vasút Nagyvasút

Smart Train Lease GmbH: lízingeljünk regionális vonatokat!

iho/vasút   ·   2024.02.19. 11:00

Akkumulátoros, hidrogén és villamos motorvonatok bérlését ajánlja a Siemens új leányvállalata. A Smart Train Lease GmbH kezdetben Németországban kínálja ezt a bérleti modellt. Középtávon egész Európára tervezi a szolgáltatás kiterjesztését. Elsőnek Mireo Smartokat.