További benzinárcsökkenés várható?

iho   ·   2013.04.15. 08:05

Tavaly nyár óta nem volt olyan alacsony az olaj ára a világpiacon, mint most. Elemzők szerint ennek is köszönhető, hogy a hazai kutakon is folyamatosan csökken az üzemanyagok ára.

Jelenleg átlagosan 420 forintba kerül egy liter benzin, de szakértők nem tartják kizártnak, hogy egyes kutaknál hamarosan akár 400 forintnál is olcsóbb lehet a 95-ös.

A múlt héten kétszer is csökkentette az üzemanyagok nagykereskedelmi árát a Mol. Szerdán a benzin 8, a gázolaj 3 forinttal lett olcsóbb, pénteken pedig további 5-5 forinttal mérséklődött az ár.

A Híradó által megkérdezett elemző szerint több tényező is szerepet játszik az üzemanyagárak csökkenésében. Például több európai finomító leállt karbantartás miatt, ezért a kereskedők már előre bevásároltak. Így viszont most visszaesett az olaj iránti kereslet. Rendeződni látszik a líbiai helyzet, gyengébben teljesít az európai gazdaság, az Egyesült Államok pedig rekordmennyiségben termeli ki a kőolajat.

Sándor Dávid, az investor.hu elemzője szerint a jelenlegi kínálat hosszú távon leszoríthatja az olaj árfolyamát, és akár annak is megvan a lehetősége, hogy ennek hatására 400 forint alatti benzin- és gázolajárak alakuljanak ki Magyarországon.

A brent kőolaj hordónkénti ára csökken a világpiacon: kilenchavi mélyponton, 101 dolláron jegyezték a múlt hét közepén. Utoljára tavaly nyáron volt ilyen olcsó az olaj. A forint is sokat erősödött a dollárhoz képest az utóbbi hetekben.

Kapcsolódó hírek