További emeletes kocsikat szerez be a GO Transit a Bombardier-től

iho   ·   2014.02.04. 21:15
400px_gotransit_bombardier_bilevel

Ontario állam közlekedési minisztériuma és a Toronto-környéki közlekedési hatóság, a Metrolinx szerint a 481 millió kanadai dollár (körülbelül 430 millió USA-dollár) értékű szerződés fontos lépés ahhoz, hogy a Toronto és Hamilton környékén futó hét GO Transit-vonalon egész napos szolgáltatást vezethessenek be a közeljövőben. A megállapodás további, összesen hetvenöt kocsira szóló opciót is magába foglal, amit akár két részletben is lehívhat a tömegközlekedési társaság.

Az 1967-ben alapított GO Transit előzőleg 2012 májusában nyújtotta be igényét hatvan kétszintes kocsira, kétszázmillió kanadai dollár értékben. A járművek már a BiLevel-széria továbbfejlesztett verzióját képviselik. A kocsik gyártása nemrég kezdődött, forgalomba állításuk jövő tavasztól várható.

A GO Transit Toronto környékén jól ismert, emeletes BiLevel-kocsijaiból újabb adagok érkeznek<br>(fotó: Bombardier)

A mostani megrendelést is ezek a korszerűsített BiLevel-kocsik alkotják. A módosítások leglényegesebb része a kocsiszekrényt érinti: még hatékonyabbak lettek az ütközési energiákat elnyelő gyűrődési zónák. Áttervezték az ingavonati forgalomhoz szükséges vezérlőkocsik vezetőfülkéjét is, amelynek köszönhetően tovább javult a vezetőállás ergonómiája, valamint a rálátás a pályára. A vonatdiagnosztikai rendszerek is megújultak. A szerkezeti módosításokkal pedig maga a jármű is biztonságosabbá vált.

A fejlesztésekből az utasok sem maradnak ki: utazás közben ingyenes wifit vehetnek igénybe, hatékonyabb lett a légjavító rendszer, az ajtók működése, sőt a „faceliftből” még a WC-k sem maradtak ki. Az utastér eddigi fénycsöves világítását LED-es rendszerűre cserélték. A jobb szigetelésnek köszönhetően pedig a járművek energiahatékonysága is nőtt.

A GO Transit elnöke, Greg Percy a szerződés aláírásakor elmondta, egyre több utas veszi igénybe a társaság szolgáltatásait, 2012-ben például már 65 millió utast szállítottak a GO Transit vonatai és autóbuszai. A tendencia folyamatos növekedést mutat az elmúlt éveket figyelembe véve, a megnövekedett igények kielégítéséhez pedig új BiLevel-kocsik beszerzése vált szükségessé.

A vezérlőkocsik kinézete megújul<br>(látványterv: Bombardier)

A GO Transit BiLevel-flottája a január végi megrendeléssel együtt már 743 kocsit tesz ki. A társaság a Metrolinx Big Move (Nagy Lépés) elnevezésű beruházási programja segítségével a Torontót és a dél-ontariói Kitchener városát összekötő Kitchener-vonalon is növeli a kapacitást: az 1,2 milliárd kanadai dollárba kerülő Georgetown South projekt segítségével 2015-től már napi huszonkilenc vonatpár közlekedhet a jelenlegi tizenkilenc helyett.

Az International Railway Journal megjegyzi, a Nagy Lépés keretében a GO Transit Georgetown South-korridorvonalának északi szakaszán két, déli részén egy új vágány épül az áteresztőképesség növelése érdekében. Sőt, a program még a Union Pacific vasúttársaság Toronto Pearson nemzetközi repülőteret kiszolgáló UP Express-szolgáltatásának bővítésére is kiterjed.

A járműveket – előző társaikhoz hasonlóan – a Bombardier Transportation Thunder Bay-i üzeme építi meg. Az első kocsikat várhatóan 2016 júniusában veheti át a GO Transit, a hatvanötödik jármű pedig 2017 júliusában állhat forgalomba – számol be a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek