Továbbra is a Volánbusz szolgáltathat Hódmezővásárhelyen

MTI   ·   2021.03.10. 16:55
credo_econell

A vásárhelyi önkormányzat a március 1-jén életbe lépett menetrend és díjszabás szerint jelölte ki a feladatra a korábbi szolgáltatót.

A hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) tavaly decemberben döntött a helyi buszközlekedés átszervezéséről Jovány Gyula helyi vállalkozó tervei alapján. Ez alapján március 1-jétől kettő, a műszakváltásokhoz igazodó "munkásjárat" és három, a kórházat, a piacot és a bevásárlóközpontokat érintő körjárat közlekedik óránként. A városkártyával rendelkező hódmezővásárhelyiek ingyenesen használhatják ezeket a buszjáratokat.

A szolgáltatás ellátására két évre pályázatot írt ki az önkormányzat. A legkedvezőbb, mintegy 90 millió forintos ajánlatot Jovány Gyula cége, a Jovány Busz Kft. nyújtotta be. A vállalkozás március 1-jén megkezdte a szolgáltatást, ám a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal március 3-án felfüggesztette a cég működését, mivel annak két külföldről behozott járművén nem végezték el a "közforgalmú személyszállításra alkalmas" minősítéséhez szükséges műszaki vizsgálatokat. Ennek oka az volt, hogy a Jovány Busz Kft. nem kérte a menetrend szerinti személyszállításhoz szükséges engedélyt.

A hatóság a honosításkor tévedésből a járművek műszaki adatlapjára azonban felvezette a "közforgalmú személyszállításra alkalmas" záradékot is, ezt a forgalmi engedélybe is bejegyezték. Azonban a tévedést a kormányhivatal észlelte, ezért a két autóbusz műszaki adatlapjairól a bejegyzést törölte. A forgalmi engedélyekre tévesen felvezetett záradékok törléséről a cégnek kellett volna gondoskodnia, ám a társaság ennek a szolgáltatás megkezdéséig, nem tett eleget. Az önkormányzat korábbi tájékoztatása szerint a hatóság döntésével szemben azonnali jogvédelmet kért, a Jovány Busz Kft. pedig bírósághoz fordul.

A Volánbusz korábban azt közölte, hogy a hatályos közszolgáltatási szerződésének megfelelően március 1-jétől is változatlan menetrend szerint indítja helyi autóbuszjáratait Hódmezővásárhelyen, mert a vállalat nem kapott a megállapodás felmondásáról szóló hivatalos értesítést az önkormányzattól.

(Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Bohus Dávid)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Blog Vörösszemhatás

Tramtrain-fotózás közben...

Vörös Attila   ·   2021.12.05. 16:00

Lassan egy hete jár a Szegedet és Vásárhelyet összekötő vasútvillamos. Az első napi fotózás során természetesen nemcsak a vasvillákról készültek fotók, most ezt a járulékos termést mutatjuk be. Galéria.