Továbbra is jég borítja a Tiszát

MTI   ·   2012.02.19. 12:31

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleménye szerint a Tiszán a jég vastagsága általában 10-25 centiméter között van. A torlódásokban a becsült jégvastagság 40-60 centiméter, de helyenként eléri a 1,5 métert is. A mellékfolyók jéghelyzetében az elmúlt napokban nem volt lényeges változás, felszínüket továbbra is 15-30 centiméter vastagságú jég fedi, de néhány helyen már megkezdődött a jég természetes vékonyodása, szakaszos eltűnése.

Az OVF szerint a várható enyhülés leginkább a Kárpát-medence nyugati felén lesz érezhető, ahol a jövő hét második felében 10 Celsius fok feletti maximumokra és fagymentes éjszakákra is lehet számítani. Eközben a keleti országrészben a vastag hóval fedett területek fölött ködképződés és mérsékelt felmelegedés, napközben is fagypont körüli hőmérséklet lesz a jellemző. Az enyhébb időjárásnak a Tisza vízjárására gyakorolt hatása egyelőre kicsi lesz. A vízszintemelkedések nagyságát a külföldi vízgyűjtő területen található hótakaró olvadásának üteme határozza meg.

Az enyhülés következtében a jövő hét második felében a jégtakaró vékonyodása mellett egyes folyószakaszokon másodlagos jégzajlások indulhatnak meg. A folyók mentén folyamatos jégfigyelő szolgálat működik. A Tisza jeges árvíz elleni védelmét, ezen belül kiemelten a tiszalöki és kiskörei vízlépcsők üzembiztonságát összesen nyolc jégtörő hajó biztosítja, amelyek állomáshelyeiken – Tokajban, Tiszalökön, Tiszacsegén és Kiskörén – folyamatosan készenlétben állnak.

A Duna magyarországi szakaszán a jégzajlás minimális, a folyó több helyen jégmentes. Szombaton a Széchenyi és a Jégtörő VII. hajópár megérkezett a bajai kikötőbe. A kedvezőre fordult dunai jéghelyzet miatt vasárnap az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) utasítására a szerb-horvát folyószakaszon tartózkodó másik hajópár, a Jégtörő XI. és a Jégtörő VI. is visszatér magyarországi állomáshelyére. A hajók továbbra is készenlétben várják a jeges időszak megszűnését.

Kapcsolódó hírek

Vasút Repülés Hajózás Nagyvasút Légiközlekedés Belvíz

Brüsszel döntött: 2040-ig el kell készülnie a Budapest–Bukarest NSV-nek

iho.hu   ·   2024.06.17. 11:45

Jóváhagyták a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó új uniós rendeletet, benne a magyar és a román főváros közötti nagy sebességű vasút megépítésére vonatkozó passzust. A döntés végleges, a hálózatot három lépésben fejlesztik tökélyre, a végső határidő 2050.