Trák Mennydörgés, A-10-esek feltámadt MiG-ekkel

Kelecsényi István   ·   2016.02.26. 13:45
cim

Együtt dörögtek az amerikai Varacskosok...

A tavaly kétoldalú szerződés alapján megkezdett bolgár–amerikai kiképzőrepülések 2016-ban is folytatódnak. Január 6-án kezdődött meg az Egyesült Államokbeli Georgia államban lévő Moody légitámaszpontról a 74. Expedíciós Vadászrepülő Század tizenkettő A-10C Thunderbolt II csatarepülőgépének és logisztikájának áttelepítése Bulgáriába. Az egység a 23. (Repülő Tigrisek) vadászrepülő ezred állományába tartozik, két másik Warthog-századdal együtt. A repülőgépeik függőleges vezérsíkjain FT jelzés látható.

...és a bolgár Békalábak

Bulgáriában február 11-én kezdődött meg a Thracian Thunder 16 (Trák Mennydörgés) nevű gyakorlat. A név utal a részt vevő amerikai egységre – a Thunderbolt mennydörgést jelent. Bolgár oldalról elsősorban a Graf Ingatievoban állomásozó egységek vesznek részt a gyakorlaton. A bázison diszlokált a 2. vadászrepülő század, amely az egyetlen szuperszonikus repülőgépekkel felszerelt egység tizenkettő MiG-29A és három MiG-29UB vadászrepülőgéppel. A század fő feladata a NATINADS egyesített légvédelmi rendszerében a békebeli légtérrendészeti feladatok ellátása.

És a bolgároknak nemcsak hogy vannak megint hajtóművekkel is ellátott MiG-29-eseik...

A bolgárok évek óta folyamatos alkatrész- és forráshiánnyal küszködnek, aminek fő oka az ország gazdasági helyzete, és politikájának Oroszországtól való teljes elfordulása. Az oroszok felajánlották a Fulcrumok nagyjavítását, és pótalkatrészek valamint RD-33 hajtóművek szállítását, de az orosz szupportot bolgár oldalról drágának ítélték. Néhány hónapja az alapfeladatok ellátása is problémát okozott, mivel a gázturbinák hiánya már a készültségi szolgálat fenntartását veszélyeztette. A Bolgár Légierő parancsnoka, Rumen Radev vezérőrnagy végül a média segítségével, gyakorlatilag berontott a miniszterelnökhöz és benyújtotta a lemondását, a helyzet miatt, majd közel egyórai tárgyalás után a lemondását visszavonta. Akciójának következményeként a bolgárok Lengyelországtól szereztek be RD-33 gázturbinákat, érdekes módon, a lengyelek meg közbeszerzést írtak ki MiG-29 hajtóművek beszerzésére.

...de repülnek is!

Azóta a hajtóművek megérkeztek, és a médianapon, a készültségi géppár mellett, három 29-esel is repültek. A Bezmeri légibázis felszállópályáját amerikai segítséggel modernizálják, ezért egy éve, hogy az első csapásmérő repülőszázad Szu-25K és UBK gépei is Ignatyevóból üzemelnek. Ezekből szintén két harci és egy UBK gyakorlógéppel emelkedtek a médianapon a levegőbe. A bezmeri bázis modernizálása után Ignatyevón építik újjá a betont, és a szabad ég alatt állomásozó készültség is megfelelő épületeket kap, szintén amerikai finanszírozásból.

Radev vezérőrnagy, aki betört a miniszterhez

A Trák Mennydörgésen résztvevő amerikai erők, több lőteret is használhatnak, valamint szimulált bevetéseket hajtanak végre a bolgár légvédelem Sz-300P, Sz-125 Nyeva, 2K12 Kub rakétakomplexumai ellen, illetve az egyik lőtéren a bolgár szárazföldi erők zászlóalj szintű összfegyvernemi gyakorlatán is közeli légitámogatást (CAS)-t repülnek. Közös légitámogatást is gyakorolnak a bolgárok által Sturmosoknak, csatásoknak nevezett bolgár Szu-25-ös századdal.

A médianapon a magyar újságírókon kívül német, angol, holland és olasz médiamunkások és fotósok is részvettek. Rumen Radev vezérőrnagy fogadta a társaságot, és rövid üdvözlő beszédében kifejezte örömét, hogy ennyi NATO tagországból érkeztek vendégek. 2016-ban is több más gyakorlatra is meghívják a sajtó képviselőit, amelynek célja a bolgár légierő részéről a róla alkotott pozitív megítélés fenntartása.

A Varacskosok ismét meglátogatnak minket is? F-15-ösök valószínűleg

A Trák Mennydörgés gyakorlat három hónapig tart, de elképzelhető, hogy az A-10C-k más kelet-közép-európai országokban is feltűnnek. A tavasszal egy Nemzeti Gárda alakulat is áttelepül Európába F-15C/D vadászrepülőgépekkel, ezek előreláthatólag Magyarországra is látogatnak, a pápai és kecskeméti repülőtérre.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.