Trener Flight Academy, ahol a jövő pilótáit képzik

iho/repülés   ·   2023.01.26. 09:00
05_trener_pr

A nyíregyházi pilótaképzés nemcsak Magyarországon tekint vissza egyedülálló múltra, hanem Közép-Európában is elismerik. Ebben pedig jelentős szerepet vállal a Trener Flight Academy oktatási programja, hiszen a minőség, a repülésbiztonság és a professzionalizmus fogalmai egybeforrtak a nyíregyházi vállalattal. Legyen szó pilóta-oktatásról, repülőgép-bérlésről, repülőtér-üzemeltetésről vagy repülőgép-karbantartásról, a Tréner egyet jelent ma már a biztonsággal, a minőséggel és a szakértelemmel.

A Tréner 1992 óta van szoros együttműködésben a Nyíregyházi Egyetemmel, hiszen azóta végzi a gyakorlati részét az egyetem hivatásos repülőgép vezető képzésében (előtte a vállalat jogelődje végezte, így az akkori Malév számár is számos pilóta került Nyíregyházáról). 2015-ben létrejött a Wizz Air és a Tréner közötti partneri kapcsolat, majd 2017-től elindult a Wizz Air Pilot Academy program (WAPA), amelyhez a Nyíregyházi Egyetem is csatlakozott. A Tréner a minőségi elméleti oktatás mellett a gyakorlati képzésre is jelentős hangsúlyt fektet, amelynek eredménye, hogy a nyíregyházi pilótaképzést ma már egész Európában elismerik. A közös munka azonban nem állt meg, és 2020-ban a Tréner és a Wizz Air elindította az úgynevezett Cabin Crew to Captain programot. A program célja, hogy esélyt adjon a Wizz Air kabinszemélyzetének, hogy előreléphessenek karrierjükben pilótaképzésben való részvétellel, és munkahelyüket az utastérről a pilótafülkére cserélhessék. Legyen szó WAPA vagy posztgraduális, netán BSc vagy FOSZK programról, a Nyíregyházán végzett több mint 1000 hivatásos pilóta megalapozta azt a tudást, amely a sikerük egyik alappillére is.

De nézzük meg egykori diákok oldaláról is, mire számíthatnak a Tréner Flight Academy képzéseiben résztvevők! A WAPA programon belül végzett Kecskés Gábor, akinek életútja nem túl szokványos, de bizonyítja azt is, hogy álmaink megvalósítására sosincs késő és szakmai utunk tudatos tervezésével nincs olyan akadály, amelyet ne lehetne legyőzni!

Kecskés Gábor

„Vidéki srácként, mezőgazdasággal foglalkozó szülői háttérrel hiába volt a repülőgép vezetése gyerekkorban az álmom, az akkori rendszer hozta magával, hogy közgazdász lettem. Majd az évek során lépésről lépésre haladtam a karrieremmel, a ranglétrán folyamatosan haladtam előre, hat-hét országban is éltem, legutoljára pedig egy belga gyógyszer logisztikai cégcsoport német leányvállalatánál voltam igazgatói pozícióban. Rá kellett azonban jönnöm, nem az én pályám, így 34 évesen eldöntöttem, megvalósítom a gyerekkori álmomat és feltérképezve a lehetőségeket még épp időben kerültem be a Tréner által nyújtott WAPA programba” – kezdte a beszélgetés Kecskés Gábor.

„Tudtam, hogy nem minden jelentkező kerül be végül a programba, hiszen magas elvárásoknak kell megfelelni. Többkörös interjúkon, matematika, fizika felvételiken, pszichológiai teszteken, kommunikációs és szociális képességek felmérésén keresztül vezetett az út oda, hogy 2019 márciusában első magyar WAPA kadétként kezdhettem meg a képzést több külföldi csoporttársammal együtt, Nyíregyházán. Az idő azonban az én esetemben jelentős tényező, hiszen nem hibázhattam egyszer sem. Másfél év múlva, 2020 októberében már a kereskedelmi pilóta engedély a kezemben is volt” – emlékezett vissza Gábor.

Abban az évben szerezte meg az engedélyét Gábor, amikor még javában tartott a COVID hullám, amely a légitársaságok működését is jelentősen befolyásolta. Nem kellett azonban sokat várnia, hiszen következő év januárjában már a típusvizsgát is elkezdhette, így 2021 nyarán az első útján vehetett részt Milánóban hivatalosan is pilótaként. Azt, hogy Gábor miért ajánlja a nyíregyházi képzést, egyértelmű választ adott:

„Látszik, hogy a tréneresek messze az egyik legmagasabb szintet hozzák, és kihozzák a maximumot mind elméleti mind gyakorlati oldalról. És miért teszik mindezt? Mert tudják, hogy ebben a szakmában akkor tudsz a legjobb lenni, ha tudatosan és tervezetten tanulsz, lépésről-lépésre haladsz előre, türelmes és alázatos vagy, így a befektetett energia és idő meghozza a sikert! Azok számára tökéletes választás a nyíregyházi képzés, akik mindezt komolyan is gondolják és azok számára, akik olyan helyen szeretnének tanulni, ahol megfelelő és megfelelően karbantartott géppark áll rendelkezésre, elméleti oktatásaik nemcsak magas színvonalúak, de Wizzair pilóták adják át tudásaikat és mindezek mellett reális áron és a lehető leggyorsabban szeretnének pilóták lenni”.

Kecskés Gábor ma már több mint 1500 repült órával a háta mögött szenior elsőtiszt a Wizzairnél, és folytatja a gyerekkori álmát, így a kapitány vizsgákra kezdte meg az elméleti felkészülést és mentorálási programot.

Éhardt Laura is Nyíregyházán végzett. Őt kicsi korától kezdve érdekelték a műszaki dolgok, szeretett utazni, és minden alkalommal lenyűgözték a repülőterek légköre. Középiskolában már tudta, hogy a közlekedéssel szeretne foglalkozni, akkor még mérnökként, így került a Budapesti Műszaki Egyetem közlekedésmérnöki karára, ahol a légiközlekedési folyamatok szakirányt választotta.

Éhardt Laura

„Abban az időben még nem gondoltam, hogy számomra elérhető lenne a pilóta engedély megszerzése, viszont mindig is csodálattal tekintettem erre a szakmára” – emlékezett vissza Laura. Az egyetem alatt azonban volt lehetősége kipróbálni a kisgépes repülést, és ez egyértelműen segítette a döntésben is, hogy egyszer pilóta lesz. „Az egyetem elvégzése után a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren kezdtem dolgozni, ahol munkám során megismertem számos pilótát, akik bátorítottak, hogy vágjak bele a repülésbe. Ekkor kezdtem részletesebben utánajárni milyen lehetőségek vannak, így találtam a Tréner Kft.-t, és sok jót is hallottam a nyíregyházi képzésről, ahol elvégeztem a WizzAir Pilot Academy képzést”.

Azt, hogy miért ajánlja a Trénert, Laura is egyértelmű választ adott: „Tudtam, hogy utasszállító repülőgépet szeretnék vezetni, és ehhez a Tréner Flight Academy tudta biztosítani azt a komplex képzést, amely ezt lehetővé tette előzetes repülési tapasztalat nélkül is. Úgy gondolom, hogy egy nagyon jól felépített és megszervezett képzést nyújtott a repülőiskola profi oktatókkal, folyamatosan bővülő repülőgép flottával. Számomra hatalmas segítség volt, hogy a vizsgaidőpontoktól a repülésekig mindent megszerveztek nekünk, így teljes mértékben a tanulásra és a repülésre tudtam koncentrálni, emellett pedig mindig nagyon segítőkészek voltak.”

Éhardt Laurának 840 repült órája gyűlt össze eddig az Airbuson, és ma is a Wizzairnél dolgozik első tisztként.

A Tréner Flight Academy célkitűzése, hogy Közép-Európa meghatározó pilóta képzési központjává váljon, amely nem lehetetlen. A megbízható, modern repülőgépparkunk, a pilótaképzéssel eltöltött évtizedek alatt gyűjtött tapasztalatok, valamint az oktatóik és repülőműszaki kollégáik által fenntartott minőségre épülő vállalati kultúra mind hozzájárul kiváló repülésbiztonsági mutatóikhoz. Mindehhez megvannak a megfelelő eszközei is, hiszen a Tréner Kft. által működtetett Nyíregyházi Repülőtér (LHNY) leszállópályája 1000 méter hosszú, 20 méter széles, 18/36 irányú aszfaltcsík, emellett egy füves pálya is használatos, ami szintén 1000 méter hosszú és 60 méter széles. A repülőtéren három állomás segíti a repülést, valamint LAN Radar állomás is elérhető. A Tréner négy repülőgép-típust használ a növendékek képzéséhez: 14 Piper 28, hat Cessna 152 és három kétmotoros repülőgép – Beechcraft Duchess, Piper Seminole – áll a diákok rendelkezésére.

A Tréner mára már elérte azt, hogy teljesen digitális képzőszervvé vált. Egy külön erre a célra kifejlesztett rendszert használ a napi feladatok és repülések lebonyolításához. A hallgatók évről évre a nyíregyházi vállalatot választják, mert tudják, amit évtizedek óta minden magyar repülős tud. A Nyíregyházi Egyetemen és a Trénernél olyan tudást és alapokat szerezhetnek, amelyekkel magabiztosan léphetnek rá egy légitársasági pilóta-életpályára. A Tréner folyamatos fejlesztéseinek, beruházásainak, valamint minőségi képzésre való törekvésének köszönhetően pedig ma már piacvezető pozíciót tudhat magáénak.

A Tréner Flight Academy folyamatosan induló képzéseiről weboldalukon lehet bővebb információt szerezni és érdemes mihamarabb szétnézni, hiszen január 28-án ingyenes Nyílt Napot tartanak a Nyíregyházi Repülőtéren.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek