Tudományos? Fantasztikus!

MTI   ·   2013.01.30. 19:48

Csaknem ötszáz millió forintot nyert járműipari anyagfejlesztésre az Új Széchenyi Terv pályázatán három egyetem, egy főiskola, valamint egy alkalmazott kutatási intézet alkotta konzorcium. A Miskolci Egyetemen (ME) összesen 2,5 milliárd forint értékben négy nagy pályázatot nyert el. Az egyik a kritikus nyersanyagokkal, a másik a vízgazdálkodással és vízhasznosítással, a harmadik a járműipar elektronikai anyagaival foglalkozik, míg a negyedik témaköre a járműipari anyagfejlesztés.

Az ME, a győri Széchenyi István Egyetem, a Kecskeméti Főiskola, valamint a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Logisztikai és Gyártástechnikai Intézete közösen pályázott és nyert a Járműipari anyagfejlesztések: célzott alapkutatás az alakíthatóság, hőkezelés és hegeszthetőség témaköreiben elnevezésű pályázattal. A 2014-ben befejeződő projekt összhangban van mind az uniós, mind pedig a hazai gazdaságfejlesztési stratégiáva

A hazai járműipar elsősorban a dunántúli térségekre koncentrálódik, illetve a Mercedes révén a Dél-Alföldre. Az észak-magyarországi régió, köztük az ME pedig bekapcsolódott az autóipari fejlesztésekbe, kutatásokba, és több itteni társaság az alkatrészek, részegységek gyártásába is. A győri és a kecskeméti felsőoktatási intézmény az autóipari alkalmazások szempontjából rendkívül fontos szerepet tölt be. A projekt egyik legfontosabb célja olyan kutatások folytatása, amelyek elsősorban a járművekhez felhasznált anyagok tömegének csökkentését eredményezik úgy, hogy a fejlesztéssel együtt a kényelmi és biztonsági funkciók se sérüljenek, sőt, lehetőség szerint javuljanak.

Kapcsolódó hírek