Tüntetnek a román vasutasok

MTI   ·   2013.07.25. 14:00
Mintegy háromezer román vasutas tüntetett csütörtökön a kormány székháza előtt. A tüntetők előbb a közlekedési minisztérium székhelye előtt tiltakoztak, majd a kormány épülete elé vonultak. A megmozdulás incidensek nélkül ért véget a kora délutáni órákban. Iulian Mantescu szakszervezeti vezető elmondta: egyebek között az ellen tiltakoznak, hogy a román államvasút teherszállító részlegének (CFR Marfa) vezetősége öt napról négyre akarja csökkenteni a dolgozók munkaprogramját a költségcsökkentés jegyében. A szakszervezetek szerint ez 20 százalékos bércsökkentést jelent, ami a dolgozók számára elfogadhatatlan. 

A vasutasok azt is kérték a kormánytól, hogy az elbocsátandó személyeknek végkielégítést is biztosítsanak, hiszen jelenleg erre nincs fedezet. A román államvasút különböző részlegeitől az idén várhatóan mintegy 3500 személyt fognak leépíteni. A dolgozók a vasút állami finanszírozásának növelését is kérték, hogy fejlesztésekre is jusson pénz.

A román állami vasútvállalat személyszállító és teherszállító részlege, valamint a román vasúthálózatot kezelő CFR SA súlyos válságban van, az évek folyamán tetemes adósságot halmozott fel. Románia a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodásban vállalta, hogy eladja a CFR Marfa többségi részvénycsomagját. A privatizációt a Grupul Feroviar Roman román magánvállalat nyerte meg, de egyelőre kérdéses, hogy a felek aláírják-e a privatizációs szerződést.

Kapcsolódó hírek