Túrázás Dömörkaputól a Jenő-kunyhóig, az autóbuszhoz igazodva

iho.hu   ·   2023.03.28. 18:00
00_domorkapu

A nyári időszámítás bevezetésével indul a Szentendre–Dömörkapu és a Szentendre–Kis-Villám hétvégi buszjárat! A kreatív, autózásmentes túraszervezéshez segítségül szakértőnk összeállított néhány, ezekhez a járatokhoz kapcsolódó túraajánlatot.

Elérkezett a nyári időszámítás időszaka, indul a 2014-ben a turistatársadalom, a Pilis Parkerdő Zrt. a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közös kérésére visszaállított 868-as Szentendre–Dömörkapu hétvégi buszjárat. Ez abban az esetben közlekedik (Szentendréről indul 9:10-kor Dömörkapura, Dömörkapuról indul 17:25-kor Szentendrére), ha a járatra elővételben menetjegyet váltanak a Volánbusz bármely pénztárában (legkésőbb az utazás napján 9:00-ig Szentendrén). Az elővétellel ugyanígy megoldható a 17.25-ös Dömörkapu–Szentendre járat közlekedése is.

Dömörkapu, a Szentendréhez közeli családi kirándulóhely nem csak azért népszerű, mert gyerekekkel is ajánlott, hanem mert bejárásával megnézhetjük magát a Bükkös patakot, a közeli Lajos forrást, és a Dömörkapu vízesést is. És ráadásul még a Holdvilág árok is csupán karnyújtásnyira található. Kiváló családi program tehát autóbusszal kiutazni Pilisszentlászlóra, onnan a közforgalom elől lezárt erdei műúton lesétálni a Bükkös-patak völgyébe, azon át Dömörkapura, majd onnan a késődélutáni busszal visszatérni Szentendrére. Komolyabb túrákhoz íme néhány ajánlat, mozduljanak ki, induljanak útnak.

A túrákhoz javasolt a Pilis turistatérkép és a Pilis turistakalauz használata. 

A Szentendre–Dömörkapu és a Szentendre–Visegrád–Fellegvár–Kis-Villám turistabusz-járatokhoz kapcsolódó túraajánlatok:

  • Dömörkapu (Z∆)– Lajosforrás (P□, P+, P)–Lom-hegyi-nyereg (P)–Bükkipuszta (K)–Szilágyi Bernát-forrás (K)– Sikáros (K)– Bükkös-patak (Z+)– Dömörkapu (autóbusz), 12 km.
  • Dömörkapu (Z∆)–Lajosforrás (P□, P+)–Holdvilág-árok (P+)–Kiskovácsi (autóbusz), hat km.
  • Dömörkapu (Z+)–Bükkös-patak (K)–Sikáros (K+)– Király-völgy (P)– Szőke-forrás-völgy (P)–Dömös (autóbusz, hajó, rév) 13, km.
  • Dömörkapu (Z+)–Bükkös-patak (K)–Sikáros (K)–Szilágyi Bernát-forrás (K)–Bükkipuszta (K)–Öreg-Vágás-hegy (K)–Dobogókő (autóbusz), ellenkező irányban haladva végig lejt az út, 13 km.
  • Dömörkapu (Z+)–Bükkös-patak (K)–Öreg-nyílás-völgy (K)– Pilisszentlászló (busz) hat km.
  • Pilisszentlászló (P+, P)–Szent László-völgy (P)–Kaán-forrás (P)–Apátkúti-völgy (P)–Visegrád, Mátyás király út, kisvillámi busz megállója, nyolc km.
  • Pilisszentlászló (Z)–Spartacus ösvény (Z)–Jenő-kunyhó (Z, Z+)–Apátkúti-völgy )P)–Visegrád, Mátyás király út, kisvillámi busz megállója, tíz km.
  • Pilisszentlászló (Z)–Spartacus ösvény (Z)–Jenő-kunyhó (ZO)–Kaán-forrás (P)–Szent László-völgy (P, P+)–Pilisszentlászló (autóbusz), tíz km.
  • Nagy-Villám, bobpálya (KK+)–Sóstó-rét (K)–Borjúfő (K)–Barát-halom (K)–Vízverés nyerge (K)–Pap-rét (KP)–Pilisszentlászló (autóbusz), 12 km.
  • Nagy-Villám, bobpálya (KK+)–Sóstó-rét (K+)–Mester-rét (K+)–József-forrás (Z)–Vértes-mező (PZ, PS)–Vörös-kő (S, SZ)– Álló-rét (S+)–Sztara voda (autóbusz), 15 km. 

A nyári időszámítás beköszöntével megkezdi hétvégi közlekedését a szintén 2014-ben visszaállított (Szentendre–)Visegrád–Fellegvár–Nagy-Villám–Kis-Villám autóbuszjárat is. Indulások, Szentendre: 8:45, 10:45, 14:45; Kis-Villám: 14:00, 16:00, 18:00.

Összeállította: Berki Zoltán turistatérkép/kalauz szerkesztő

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek