Turbulencia az óceán felett

MTI   ·   2012.11.19. 21:59

Pár másodperc alatt ezer métert zuhant egy Havannából Milánóba tartó transzatlanti repülőjárat, amely váratlanul belerepült egy légörvénybe – adta hírül a távirati iroda. A Neos Air olasz légitársaság gépén 268 utas volt, főként kubai vakációról hazatérő családok. A légikísérők éppen ételt szolgáltak föl, amikor a gép zuhanni kezdett, és tíz másodperc alatt ezer métert veszített a magasságából.

Az AvHerald repülésbiztonsági portál azonban jóval hihetőbb változatot jelent, mégpedig azt, hogy nem ezer méter, hanem ezer láb magasságvesztést okozott a turbulencia, ami körülbelül háromszáz métert jelent. Az AvHerald egyik olvasója szerint egyébként az AP hírügynökség első anyagában egyenesen 3000 méternyi zuhanásról beszélt tíz másodperc alatt.

A rémületes kalandot átélők beszámolói szerint az evőeszközök és más használati tárgyak kavarogtak a levegőben, a be nem szíjazott utasok ide-oda hánykolódtak, és mindenkit rettegés fogott el. „Tíz másodperc terror” – mondta később egyikük.

A zuhanás és a gép stabilizálása után a kapitány megállapította, hogy a jármű nem szenvedett el szerkezeti károsodást, és súlyos sérültek sincsenek, ezért az eredeti tervek szerint folytatta az utat, és gond nélkül leszállt Milánóban. A mintegy harminc, kisebb-nagyobb karcolást vagy zúzódást elszenvedett embert a fedélzeten lévő két orvos utas és a személyzet látta el.

Kapcsolódó hírek

Repülés Repülésbiztonság

Leáll a Boeing rentoni üzeme

iho/repülés   ·   2024.01.25. 15:00

Szokatlanul őszinte és világos útmutatást adott az FAA, az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala a Boeingnek arról, az utóbbi idők fejleményei után mi a teendője – a repülőgépgyártó hosszú rehabilitációs folyamat előtt áll.