Tűzoltó-parancsnoksággá alakul az RKI

MTI   ·   2012.04.17. 10:40

Hivatásos tűzoltó-parancsnoksággá alakul a belügyminiszter javaslatára az eddig önálló szervezetként működő Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A régió igazgatója szerint az átalakítás a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér hatékonyabb tűzvédelmi, műszaki mentési feladatait szolgálja.

A január elsejével hatályba lépett új katasztrófavédelmi törvény alapján egységes rendszerben, április elsejétől pedig új struktúrában látják el feladataikat az állami irányítás alá került tűzoltóságok. Így az eddig részben önkormányzati fenntartású hivatásos tűzoltóságok az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezet részévé váltak szakmai, költségvetési, képzési, bevetés-irányítási, ellátási és logisztikai szempontból is.

A fővárosban január elsejéig külön szervezeti egységben működött a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság, a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság és a Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság, de ezek összevonásával a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság irányítása alatt az égtájaknak megfelelően négy katasztrófavédelmi kirendeltség alakult, a közép-pesti az ötödik, és mindegyiknek önálló hatósági osztálya van.

Az Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltséghez a II. és a III. kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság, a XII. kerületi katasztrófavédelmi iroda, valamint a budavári és a békásmegyeri katasztrófavédelmi őrs tarozik, míg a dél-budai kirendeltséghez a XI. és a XXI. kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság, valamint a budafoki katasztrófavédelmi őrs került.

Az észak-pesti kirendeltség felügyelete alá a IV., a XIII. és a XIV. kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság, a XV. kerületi katasztrófavédelmi iroda, valamint a hajós szolgálat és a XVI. kerületi katasztrófavédelmi őrs tartozik.
A közép-pesti régió kirendeltségéhez a VIII., a IX., és a X. kerületi tűzoltó-parancsnokság, a VI. és VII. kerületi katasztrófavédelmi iroda, valamint a belvárosi és az Országház katasztrófavédelmi őrse tartozik.

A Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség felügyelete alá a XVII. és a XXIII. kerületi katasztrófavédelmi iroda mellett XVII., a XIX. és a XX. kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság tartozik, és ide került a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság is.

Jambrik Rudolf, a dél-pesti kirendeltség vezetője, aki januárig a Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnoka volt, kedden azt mondta: az átalakítás nemcsak névváltoztatást jelent, hanem átszerveződtek a szolgálatok is. Bár az összlétszámuk csökkent, a korábbi 14 fős tűzoltószolgálat, amely egy tűzoltóőrsöt jelentett, 21 főre bűvölt 24 órás szolgálatonként, és 93 tűzoltó lesz készenlétben. Ez annak köszönhető, hogy az adminisztratív, a prevenciós és humán feladatokat a katasztrófavédelmi kirendeltsége vette át.

Az ezredes, aki maga is helikopterpilóta, megjegyezte: a repülőtéri tűzoltóság működési, fenntartási és az alapfeladatainak ellátásához szükséges fejlesztési költségeket továbbra is a repülőtér üzembentartója biztosítja, míg a személyi állomány bér- és bérjellegű költségeit a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Jambrik Rudolf elmondta azt is: változás a működési területben sem történt. A tűzoltók továbbra is a repülőtér kerítéssel határolt területén belül, így az utasterminálok, az azok előtti közúti előterek és létesítmények, a repülőtér két terminálját összekötő közútján, valamint a közút és a repülőtér kerítése közötti területeken, illetve a le- és felszállópályák területén teljesítenek szolgálatot.

Az ezredes elmondta: a repülőtér területén kívül eső káreseményekhez – külön igazgatói utasítás alapján – közvetlen életmentésre kivezényelhetik őket addig, amíg a régióhoz tartozó tűzoltók nem érkeznek meg a helyszínre, de a fő feladatuk a légi események kezelése.

A Liszt Ferenc-repülőtér hivatásos tűzoltó-parancsnokságának vezetője az eddigi szolgálatparancsnok, Nagy Balázs tűzoltó százados lett.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.