Ugrás a sztratoszférából, már majdnem hangsebességgel

iho/repülés   ·   2012.07.27. 16:00
cim

„Fearless Felix”, azaz „Félelemnélküli Félix” Baumgartner, az osztrák ejtőernyős, vagy inkább skydiver fenegyerek 29 és fél kilométer magasról hajtott végre zuhanóugrást egy héliumballonnal felemelkedő kapszulából, az új-mexikói Roswell felett. Zuhanás közben 0,80 Machra gyorsult, vagyis 865 kilométeres óránkénti sebességet ért el, tehát már nem járt messze sem a hangsebesség átlépésétől, sem a magassági szabadesés és ejtőernyős ugrás világcsúcsának megdöntésétől.

Emelkedik a ballon és a kapszula (fotók: Red Bull, Gizmag, USAF )

Merthogy a Red Bull Stratos Jump Project célja a rekord, méghozzá egy nagyon-nagyon régi rekord megdöntése. 1960. augusztus 16-án Joe Kittinger, az amerikai légierő századosa, ugyancsak héliummal töltött ballon segítségével, nem kevesebb, mint 31300 méterre emelkedett, itt hagyta el a ballonhoz erősített gondolát, és négy és fél percnyi zuhanás után 5500 méter magasságban nyitott sikeresen ejtőernyőt. Zuhanás közben elért legnagyobb sebessége 988 kilométer volt óránként, ember a légkörben repülőgép nélkül azóta sem mozgott nála gyorsabban.

1960: Kittinger százados 31 kilométernél is magasabban kezdi a zuhanást

Kittinger egyébként tanácsadóként segíti saját világrekordja megdöntését. A mostani kísérletsorozat sem öncélú játszadozás azonban magassággal és sebességgel: a Baumgartner által gyűjtött adatok fontos elemei lehetnek egy új űrhajós mentőrendszer kidolgozásának.

Előttem szkafanderben az utódom: Kittinger és Baumgartner

Baumgartner természetesen az űrhajósok viseletéhez hasonló hermetizált, létfenntartó rendszerekkel ellátott öltözékben emelkedett a repülőgépek által már nem járt magasságba. Új Mexikó fölött a héliumballon másfél órán át kapaszkodott vele 29500 méterig. Emelkedés közben speciális oxigénkeveréket lélegzett be, hogy vérében ne gyűljön fel a nitrogén, a kapszula elhagyása után majdnem négy percig tartott a szabadesés, a kilépésétől a földetérésig összesen tíz perc 36 másodperc telt el.

Baumgartner ugrás előtt egy korábbi, 70 ezer láb feletti kísérlet során

A kapszula a majd harminc kilométernyi magasságból saját ejtőernyőrendszere segítségével ereszkedett a földre, hogy valamikor augusztus végén vagy szeptember elején újabb ugrásra vigye Baumgartnert, ezalkalommal már a Kittinger-féle magasság fölé. Ha sikerül az ugrás, Fearless Felix zuhanás közben át is lépi majd a hangsebességet.

A szerencsés földetérés előtt

Kapcsolódó hírek