Új Airbusok a Turkishnek, az óriásokhoz még nincs reptér

iho/repülés   ·   2012.10.08. 19:00
cim

Tizenöt újabb nagyhatótávolságú szélestörzsű Airbust vásárol a következő évekre a Turkish Airlines – adja hírül a Flightglobal. Az igazgatótanács döntése szerint négy A330-ast 2014-ben, hatot 2015-ben, és további ötöt 2016-ban állít forgalomba a légitársaság.

Ezzel a Turkish 330-as flottája összesen 27 gépből áll majd: 10 már most repül a cégnél, és kettőt várnak a következő hetekben a gyártótól.

(fotók: Turkish Airlines)

A Turkish Airlines a megrendeléshez további öt opciós lekötést csatolt, de ezt még nem erősítette meg fix szerződéssé. Korábban kiszivárgott hírek szerint a légitársaság a meglévő, még nagyobb kapacitású 12 Boeing 777-ese mellé tervez továbbiakat rendelni, majd következhet a flottabővítés csúcsa, az A380-as, vagy hasonló nagyságú – 747-8i – óriások megvásárlása.

Ehhez azonban nagyobb repülőtér kell: mint a Turkish Airlines vezérigazgatója egy konferencián nemrég elmondta, a legnagyobb kapacitású típusok akkor állhatnak szolgálatba, ha felépül az új isztambuli légikikötő, ami be tudja majd fogadni őket, addig is gondolkodik a légitársaság szélestörzsű kéthajtóműves gépekből álló nagyhatótávolságú flottája bővítésében.

Mint arról korábban beszámoltunk, a török kormány már kiírta a tendert a város európai oldalán fekvő nagy nemzetközi repülőtérre, amelynek első ütemét 2015-ben szeretnék használatba venni, majd teljes kiépítettsége esetén évi 150 millió(!) utasra lesz elég a kapacitása.

Kapcsolódó hírek