Új buszmegállók Szentgotthárdon: szépek, de jók is?

Garai Szakács László   ·   2016.02.24. 11:22
szgotmeg0

Az építészfórum.hu honlapon jelent meg, Szentgotthárdon és körötte négy faluban egységes, új buszmegállókat tervezett az A4 Studio csapata:

Egységes buszmegállók Szentgotthárdon

„Barátságos, hullámzó tetőfelület, laza szerkezet, könnyű összeszerelhetőség jellemzi azokat a buszmegállókat, amelyeket a Kendik Géza vezette A4 Studio tervezett Szentgotthárdra.

A tervezés során elsődleges szempont volt, hogy a Szentgotthárdi kistérség négy településén (Alsószölnök, Felsőszölnök, Kétvölgy, Szakonyfalu) telepített buszmegállókkal egységesen, hasonló alapelemekből építkező rendszert hozzunk létre.

A látványterveknél az utasábrázolással és a virágokkal biztos, hogy szintet léptek a tervezők! A képre kattintva galéria nyílik (fotók: rajzok: epiteszforum.hu)

Szentgotthárd buszmegálló

építészek, alkotók: Papp Zoltán, Kendik Géza, Gönczöl Zsófia – A4 Studio
tervezés éve: 2014
építés éve: 2016

A Szentgotthárdi buszpályaudvar közvetlenül a vasútállomás mellett található, ennek következtében nem volt szükség külön váróteremre, mindössze – a peron hosszúsága miatt – két esővédett várakozóhelyre. Ezek egyenként négy buszmegállót szolgálnak ki azonos távolságból.

A peron mindkét oldalán buszmegállók sorakoznak, így fontos volt, hogy a beállók mindkét irányban működjenek, a terület továbbra is jól átlátható-átjárható legyen. A beállókat egy egyszerű ház alakú fatartó sorolásával és ezeknek a gerendákkal történő összekötésével alakítottuk ki. Így jött létre a hullámzó tetőfelület és a két oldalról használható pad.

A fa anyaghasználattal egyrészt a gyorsabb, egyszerűbb helyszíni összeszerelésre törekedtünk, másrészt pedig a használóknak szerettünk volna egy, a szokásos buszmegállóknál barátságosabb környezetet kialakítani.”

Ez mind oké, de a fentiek egy kicsit olyanok, mint amikor a borszakértő magyarázza, hogy eperillatot érzünk a borban, testességet ízlelhetünk és a többi. Azaz túl a szépségen valóban hasznos is ez a megálló? A nyári negyven fokban ad elég árnyékot? Egy hirtelen lezúduló zápor ellen meg tud minimálisan „védeni” vagy pacallá ázunk alatta? Kettőnél több embernek nyújt szélvédett helyet? Ezek nem nagyon derülnek ki pedig talán legalább annyira fontosak lennének, mint a hullámzó tetőfelület megindoklása...

Önök szerint milyenek az új, szentgotthárdi buszmegállók?
Szépek, bár minden megálló ilyen lenne az országban!
A tervezők egy kicsit belehaltak a szépségbe..
Nem elsősorban szépnek, praktikusnak kell lenni egy buszmegállónak. Ez nem biztos, hogy az...
Personality

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek