Új időszaki kiállítás nyílik az Északiban május elsején

iho.hu   ·   2024.04.30. 18:00
2570_XT202078_240430_

Főszerepben az energiahordozók. A kiállítás címe: „Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben.”

Az új tárlat az energiahordozók és az energiafelhasználás kérdéskörét vizsgálja a közlekedésben. A 125 éves Közlekedfési Múzeum eddigi legnagyobb alapterületű, hatezer négyzetméteres kiállítása május elsejétől látogatható az Északi Járműjavító volt dízelcsarnokában, ahol harminchat jármű és hatvanöt műtárgy, alkatrész segíti a téma alapos megismerését. A kiállítási darabokat négy szekcióra osztva helyezték el az energiahordozók alapján:

  1. Gőzerővel: a szénkorszak technológiai fejlődése és gazdasági fellendülése.
  2. Felvillanó lehetőségek: a villamosítás elterjedését mutatja be.
  3. Tele kérem: bemutatja, hogyan vált a kőolaj az elsődleges energiahordozóvá, és ennek környezeti és társadalmi hatásait is megismerhetjük.
  4. Merre tovább: jelenkorunk energiafelhasználása és a szénhidrogének alternatívái.

A hódmezővásárhelyi Hódgépben a '80-as évek második felében gyártott Puli törpeautó (a képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!)

A kiállított járművek (mozdonyok, buszok, autók, kerékpárok, stb.) és esetenként interaktív alkatrészek mellett korhű fotók és videók is láthatóak az új kiállításon. Különleges szerepet kap az idén 100 éves Bivaly, a múzeum 424-esét a tolópadra helyezték és fényfestéssel teszik izgalmasabbá a látványt. A Bivaly mellett megtekinthető a 242.001-es Szellem és a nemrég szobormozdonnyá felújított 109.109-es gép is. A gumikerekű felhozatalt egy Csepel D450-es teherautó, egy Ford T-modell, a Múzeum Ikarus 266.25-ös típusú autóbusza és egy CNG-üzemanyagú Ikarus 260-as erősíti. Szintén gumikerekei vannak a szépen felújított Antonov AN-2-es repülőgépnek.

CNG-s 260-as

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum május elsején klasszikusjármű-felvonulással ünnepli az intézmény fennállásának 125. évfordulóját. A vonulásban több, mint száz veterán jármű vesz részt, a Városligetből indulnak majd és az Északiba érkeznek meg. A látogatók aznap 125 forintos áron nézhetik meg az új kiállítást – adja hírül a Közlekedési Múzeum sajtóközleménye.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.