Új, klimatizált, alacsonypadlós és kék

iho   ·   2020.09.12. 17:00
bammbuszfejuu

Bővül az alacsonypadlós buszflotta Budapesten: Gyálra, Pécelre és Szigetszentmiklósra járnak majd a Conectok.

A 30 új csuklós Mercedes buszt a Volánbusz Zrt. a budapesti agglomerációs járatokra vette, a Kormány által biztosított költségvetési források segítségével. Az első busz most állt forgalomba, a többi 29 kocsi még idén követi – tette közzé Vitézy Dávid a Facebook-oldalán.

A Mercedes-Benz Conecto G városi csuklós buszok megvásárlására idén márciusban szerződött a Volánbusz az ITK Holding leányvállalatával, az Inter Traction Electrics Kft.-vel. A Törökországban készülő, végig alacsonypadlós, légkondicionált buszflotta gyártása zajlik, várhatóan mindegyik forgalomba áll még ebben az évben. 

A 37 ülő- és 84 állóhelyet kínáló csuklós buszok akadálymentesek, kerekesszékkel vagy babakocsival is igénybe vehetők, hasonlóak a BKV és a VT Arriva által Budapesten már működtetett Mercedes Conecto G csuklósokhoz. A hathengeres, 360 lóerős dízelmotorok a legkorszerűbb, Euro 6d környezetvédelmi normának is megfelelnek.

A BKV-s verzió (fotó: Vörös Attila)

A buszokba néhány biztonsági, diagnosztikai, utastájékoztatási rendszert és a zárt vezetőfülkét Debrecenben, a magyar szállítónál építik be, itt történik a forgalomba helyezés is, így hazai hozzáadott érték is van a járművekben. 

A kék színben készülő csuklósok a péceli 169E, a gyáli 84E-89E-94E buszcsaládon és a Csepelről Szigetszentmiklósra tartó járatokon állnak forgalomba, ezzel az agglomerációs mellett jelentős részben budapesti utasokat is szolgálnak majd Budapest XVII., XVIII. és XXI. kerületében.

A Volánbusz vidéki városokban is forgalomba állít hatvan ugyanilyen buszt, ezek – sárga, fehér és ezüst fényezésben – például Győrbe, Székesfehérvárra kerülnek – tette hozzá Vitézy Dávid.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek