Átadták az első 16 új Conectót a BKV-nak

iho   ·   2020.01.20. 16:50
01conceto

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere ünnepélyes keretek között átadta az első 16 Connecto autóbuszt a BKV-nak hétfőn a Dél-pesti autóbuszgarázsban. A főpolgármester beszédében elmondta: „Ugyan ma még nem tart ott a technológia sem, hogy a napi több száz kilométert futó járatokat elektromos járművekkel oldjuk meg, de magam is annak örülnék, ha néhány év múlva Budapesten csak elektromos buszok járnának. Az ide vezető úton mégis fontos lépés a mai, hiszen a megkezdett fejlesztések és az új zöld irányok megjelenése ígéretes jövőt mutat. Szándékunk egyértelmű. Közösségi közlekedést akarunk fejleszteni, levegőminőséget javítani, zöldebb várost teremteni.”

Conecto-sorfal. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

Budapesten nemcsak évről évre nő a közösségi közlekedésben résztvevők aránya, de a felmérések szerint a szolgáltatás színvonala iránti elégedettség is határozott javulást mutat. Ennek érdekében is a BKV folyamatosan keresi az új megoldásokat, lehetőségeket, hogy az utasok modern, XXI. századi körülmények között, és biztonságban juthassanak el reggelente a munkahelyükre, az iskolájukba, délután pedig haza a családjaikhoz.

A közösségi közlekedés fejlesztésének elsődleges céljait szem előtt tartva, a járműállomány folyamatos megújításának érdekében a BKV 2018 végén kezdeményezte húsz új szóló, valamint húsz új csuklós autóbusz beszerzését. Az opciókkal összesen 100+100 autóbuszra szóló, Európai Uniós nyílt közbeszerzési eljárást az Inter Traction Electrics Kft. nyerte meg a most forgalomba álló Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbuszokkal tett ajánlatával. Az első 20+20 jármű vételárát a BKV Zrt. Beruházási Tervéből finanszírozta.

Karácsony Gergely beszél

A Conecto Next Generation típus egy korábbi széria teljesen újratervezett változata, amely mindössze másfél éve érhető el a piacon. A most leszállított autóbuszokat a szóló, illetve a csuklós járművek esetében is a típushoz elérhető legerősebb motorral szerelték, ezek a jelenleg érvényben lévő legmagasabb, Euro-VI d Temp környezetvédelmi besorolással rendelkeznek. Az új buszok így nemcsak a BKV buszállományát fiatalítják, hanem tovább javítva a flotta szén-dioxid-kibocsátási mutatóit, a főváros levegőjének minőségét is javítják. A járművekbe a legnagyobb választható teljesítményű klímaberendezés került, ami várhatóan a legnagyobb kánikula idején is komfortos szinten tartja az utastér hőmérsékletét. A nagyméretű eltolható ablakok a tavaszi és őszi átmeneti időszakokban segítik a szellőzését.  A szóló járművek 108, a csuklósok pedig 152 személy elszállítására képesek.

Az autóbuszok az 1999-ben és 2001-ben gyártott Ikarus 412-eseket váltják, Budapest déli térségében fognak forgalomba állni, ezáltal a Dél-pesti Divízió által kiszolgált járatok, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre közlekedő 200E viszonylat utasai jelentős színvonal-növekedésre számíthatnak – áll a BKV közleményében.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek