Új vállalatirányítási rendszerre állt át a MÁV csoport

iho   ·   2017.04.06. 16:07

Az INKA projekt tartalma a karbantartás-irányítás és a kapacitáskorlátozás-tervezés hatékonyságának növelése, mivel ezek a területek meghatározó módon járulnak hozzá a menetrendszerűség javításához. Hasonló nagyságrendű szervezési feladat megvalósítása átlag tízévente fordul elő egy nagyvállalat életében, a MÁV és a MÁV-Start alkotta konzorcium ezt 1 milliárd 900 millió forintos Közop és 1 milliárd 400 millió forintos IKOP-támogatásból valósította meg.

A mintegy ezermilliárd forint értékű vagyont kezelő MÁV-csoport célul tűzte ki, hogy az infrastruktúra, vagyis az általa működtetett 8000 kilométeres, nyílt hozzáférésű vasúti pályahálózat-karbantartás irányítása és a kapacitáskorlátozás-tervezés, a 17 ezer épületből és 21 ezer földterületből álló ingatlanvagyon üzemeltetése, hasznosítása, valamint a gördülőállomány kapacitásai magasabb szinten álljanak rendelkezésre, ezáltal a menetrendszerűség és a szolgáltatások színvonala javuljon. A projekt megvalósításával a folyamatalapú működés felváltotta az eddigi szervezetalapú működést. Áttekinthetőbbé váltak az üzemeltetési, karbantartási és felújítási folyamatok, hosszabb távon is kiszámíthatóak az anyag- és gépigények, és három évre előre tudják tervezni a pályakarbantartások során szükséges vágányzári időket. A széttagolt kisebb rendszerek helyett bevezetett integrált struktúra hatékonyságnövekedést és jelentős megtakarításokat eredményez.

A projekt a folyamatok hetven százalékát érinti a vállalatcsoportnál. Száznegyven szervezeti csoportból nyolcszázan vettek részt a megvalósításban, ötszázan a hónapokig tartó tesztelésben, és tavaly november óta kétszázötvenen oktatták a komplex informatikai alkalmazáscsomagot használó 4400 felhasználót, akiknek új munkakultúrát is el kellett sajátítaniuk. A MÁV csoport ezt a fejlesztést a világ egyik legnagyobb IT-vállalatával, a Hewlett Packard Enterprise szolgáltatási üzletágával végezte – áll a MÁV Zrt. sajtóközleményében.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek