Új vasúti időszámítás Oroszországban

Joó Ferenc   ·   2018.08.09. 08:00
moszkvai-ido-400

A kommunizmus egyik vicces hagyatékát szüntették meg e hónap elejével az Orosz Vasút (RZSD) berkein belül. Korábban ugyanis az egész országban mindenhol a távolsági vonatok érkezését és indulását a moszkvai idő szerint jelölték mind a menetrendekben, mind az összes utastájékoztató berendezésen, még az interneten is.

Ez olyan szituációkhoz is vezetett, hogy moszkvai idő szerint éjfél előtt kellett felszállni egy reggeli vonatra a legtávolabbi részeken. Vlagyivosztokban például hét órával van később ugyanabban az időpontban, mint az orosz fővárosban. Az étkezőkocsikban is moszkvai idő szerint alakult mindvégig a nyitva tartás, így este lehetett reggelizni, délben vacsorázni és így tovább.

Az RZSD mindennek most véget vetett és mindenhol már a helyi időzóna szerint írják ki a vonatok érkezését és indulását. A jegyekre is ez az időadat kerül, az időzóna megjelölésével. Az augusztus elsejére vagy későbbi utazásra szóló elővételben váltott jegyeket is már akár kilencven nappal korábban, május elsejétől az új időadatokkal nyomtatták ki. Megjegyzendő, hogy mindez a távolsági vonatokat érinti, az elővárosi vonatok időadatait eddig is a helyi időszámítás szerint jelölték.

Emeletes hálókocsi a Moszkva–Szamara járaton. Már nem a moszkvai idő szerint érkeznek a vonatok a távolkeletre (illusztráció: russianrails.com)

Az utasok kényelme tehát fontos az orosz vasútnak, de a sajátja is, így belső használatra továbbra is országosan érvényben marad a moszkvai időszámítás. Hálózaton belül amúgy nem lustaságból marad meg a moszkvai idő szerinti üzem, hanem azért, mert így nem okoz kavarodást az, hogy melyik állomásokon kell időzónát váltani. Nekünk picit talán vicces, de Oroszországban ez teljesen természetes dolog és nem volt vele gond.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek