Új vasútvonal Albánia és Görögország között?

iho/vasút   ·   2018.04.14. 08:45
gorogorszag_ose_kislid

A görög vasúttársaság, az OSE újépítésű vonalakért felelős leányvállalata, az ErgOSE egy, a görög parlementben elhangzott kérdés kapcsán közölte, hogy a vállalat és az albán közlekedési minisztérium együttműködésében vizsgálják a két ország közötti vasútvonal építésének lehetőségét. Egy megvalósíthatósági tanulmányon belül három lehetséges nyomvonalváltozatot dolgoznak ki:

1. Florina – Krystallopigi (leágazással a Kastoria-repülőtér felé) – Pogradec – Tirana

2. Florina – Kastoria-repülőtér – Ieropigi – Pogradec – Tirana

3. Kozani – Siatista – Kastoria Flughafen – Ieropigi – Pogradec – Tirana.

A kiépítendő vasút vázlatos nyomvonal-alternatívái

A megvalósíthatósági tanulmányt az Interreg IPA II-programon keresztül az Unió finanszírozza, a Görögország és Albánia közötti, határokon túlnyúló együttműködés programja keretében, mely 2014-től 2020-ig tart. A megvalósulás időpontja és a vasútvonal kiépítésének pénzügyi részletei egyelőre teljesen ismeretlenek, ugyanúgy, mint az ehhez a szándékhoz kapcsolódóan kiépülő Egnatia Rail-projekt Igoumenitsa felé, mely Thesszaloniki térségének regionális vasúti közlekedését is lenne hivatva szolgálni.

Görögország egyébként igen nagy aktivitást mutat a vasúthálózat fejlesztése, új vonalakkal történő kiegészítése terén, de a megvalósulást rendre a költségvetésben támadó hatalmas lyukak hátráltatják. Eképpen húzódik a Pátra-és Lavrio közötti úgynevezett új Peloponnészosz-vasút kiépülése, és egy Thesszaloniki-környéki vonal is, amely pedig a várhatóan 2020-ban megnyíló thesszaloniki metrót egészítené ki.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy további jelentős projekteknél biztos a finanszírozási háttér, így az új Peloponnészosz-vasút Pátra előtti szakasza, a Loutrakiba és Elefsinába vezető pályák normálnyomtávú átépítése és a Thesszaloniki és a bolgár határ közötti vonal villamosítása zökkenőmentesen valósul meg.

Épül az új Peloponnészosz-vasút

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek