Újabb buszsávok bringásoknak is

iho   ·   2013.07.12. 12:30

2013. július 15-étől, hétfőtől Budapesten a kerékpárosok további tíz helyszínen használhatják buszsávokat. A most megnyitott szakaszokkal együtt idén összesen több mint 11 kilométerrel növekszik a fővárosban azon buszsávok hossza, amelyeket az autóbuszok és a kerékpárosok közösen használhatnak. Az újonnan kijelölt szakaszokat az úttestre felfestetett sárga kerékpáros piktogram és a besorolás rendjét jelző kék színű kerékpáros piktogrammal ellátott tábla jelzi. Az intézkedés biztonságosabbá és szabályosabbá teszi a kerékpározást többek között az Alkotás utcában, a Soroksári úton és a Hegyalja úton – írja közleményében a BKK.

Közútkezelői hatáskörben a BKK 2012-ben tíz helyszínen jelölt ki közös busz- és kerékpársávot összesen 6,5 kilométer hosszan, amelyet idén tizenöt meglévő buszsáv megnyitásával és egy közös busz- és kerékpársáv létrehozásával folytatott. A Magyar Kerékpárosklubbal közös szakmai együttműködés kezdetén megígérte, hogy ahol lehet, megnyitja a buszsávokat a kerékpárosok számára. Ezen intézkedéssorozat keretében július 15-től a város összesen huszonhat pontján használhatják kerékpárosok is az autóbuszsávokat. A közösen használt sávok összhossza ezúttal 11 kilométerrel bővül hét fővárosi kerületben. A közösen használt forgalmi sávokban javul a kerékpárosok biztonsága: a kerékpárosok az út szélén vezetett buszsávban haladhatnak, ellentétben az ezeken a szakaszokon életben lévő szabályozással, mely szerint a bicikliseknek lényegében buszsáv és az első forgalmi sáv között egyensúlyozva kellett végighaladni.

A BKK tapasztalatai szerint a már megnyitott buszsávokban a kerékpárosok érdemben nem akadályozzák az autóbuszok közlekedését, és a járatok menetideje is tartható maradt. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a közös busz- és kerékpársávokat elsősorban a rutinosabb, gyorsabb kerékpárosok használják, akiknek az adott utcában van az úti célja, vagy az adott útszakasz biztosítja a legrövidebb eljutási lehetőséget, másrészt a sokszor megálló és utast cserélő autóbuszok és a kerékpárosok átlagsebessége között nincs nagy különbség. A hosszú, kiemelkedően nagy autóbuszforgalmú és sok gyorsjáratot befogadó buszsávokban (például Rákóczi út – Kossuth Lajos utca, Nagykőrösi út) továbbra sem megengedett a kerékpározás. Ezeken a helyeken a közeli párhuzamos utcákban biztonságos a kerékpározás.

Július 15-től az alábbi tíz helyszínen használhatják a kerékpárosok és az autóbuszok a közös forgalmi sávot:

III. kerület, Vörösvári út, városközpont felé, Körte utca – Flórián tér között - 870 méter;
IX. kerület, Soroksári út, városközpont felé, Kén utca – Koppány utca között - 1185 méter; Vágóhíd utca – Boráros tér között, 1010 méter; városhatár felé, a Beöthy utca és Szabadkai utca között - 2080 méter;
X. kerület, Körösi Csoma út, városközpont felé, Szent László tér – Kápolna utca között - 330 méter;
X. kerület, Vajda Péter utca, városközpont felé, Könyves Kálmán körút előtt - 250 méter;
XII. kerület, Krisztina körút, Szilágyi Erzsébet fasor felé, Csaba utca– Széll Kálmán tér között - 110 méter;
XII. kerület, Alkotás utca, Déli pályaudvar felé, Hegyalja út – Déli pályaudvar között - 1350 méter;
XII. kerület, Hegyalja út, városközpont felé, Alkotás utca – Avar utca között,450 méter; városhatár felé Alkotás utca előtt - 40 méter;
XIII. kerület, Szent László utca, városközpont felé, Mór utca – Mohács utca között - 310 méter;
XIV. kerület, Dózsa György út, Kerepesi út felé, a Kerepesi úti csomópont előtt - 60 méter;
XVII. kerület, Pesti út, városközpont felé, Csabai utca – Ferihegyi út között - 230 méter.

Kapcsolódó hírek