Újabb Flirtök Norvégiába

iho/vasút   ·   2012.11.24. 16:30
400px_nsb74

Az elővárosi kialakítású szerelvények 75-ös sorozatként fognak a Norvég Államvasutak (NSB) vonalain szolgálni. Az új szerelvények a kiöregedő 69D sorozatú vonatokat hivatottak lecserélni, és 2014 közepétől állnak majd forgalomba Skøyen, Mysen és Moss között.

Az 1,3 milliárd norvég korona értékű megrendelést az NSB költségvetéséből fizetik. Norvégia kormánya biztosítékot adott arra, hogy a vasúttársaságnak ne származzon anyagi kára.

Az NSB még 2008-ban rendelt a svájci gyártótól 50, ötkocsis Flirt-vonatot; 26 szerelvényt regionális, huszonnégyet pedig elővárosi forgalomra. A szerződés tartalmazott egy további száz motorvonat vásárlására szóló opciót is, ennek részeként érkezik az NSB-hez a tizenhat új vonat. A 75-ös sorozatú motorvonatcsalád első egységével Kongsberg és Eidsvoll között menetrend szerinti forgalomban is végeznek próbákat november 5-étől. Az új Flirt-ök egyelőre a májusban forgalomba állított 74-es sorozatú regionális kivitelű társaikkal felváltva fognak dolgozni a vonalon.

A 74-es sorozatú Flirt-ökhöz külsőre megszólalásig hasonló a 75-ös sorozat. A képen az első 74-es, még a gyári próbák idején.<br>(fotó: Georg Trüb)

Mivel az NSB törekszik arra, hogy az utasoknak a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsa, néhány keskenynek bizonyuló ülést ki fognak cserélni a regionális kivitelű Flirtökön. A problémára egy utaselégedettségi felmérést követően derült fény – számol be a Railway Gazette.

Kapcsolódó hírek