Újabb hatalmas buszbeszerzés a Volánbusznál

Károly Szabolcs   ·   2021.01.08. 15:00
credo_econell

Közel ötszáz szóló autóbuszra írt ki tendert a közlekedési társaság járműbeszerzéseit intéző Volán Buszpark Kft.

Az idei éven is jelentős buszbeszerzések zajlanak majd hazánkban. A 2019 őszén országos lefedettséget szerző Volánbusz Zrt. csak az első félévben összesen 574 új, helyközi kivitelű dízelbuszt tervez rendelni, két- és háromtengelyeseket egyaránt.

Az uniós közbeszerzési értesítőben a napokban megjelent egy nagyobb felhívás, mely alapján a Volán Buszpark alaprendelésként összesen 412 új, kéttengelyes, alacsony belépésű, dízelüzemű szóló buszt venne, további negyvenegyet – az alapmennyiség tíz százalékát – pedig opcióként hívhatja le.

A beszerzés három szakaszban zajlik: az első két rész negyven-negyven, plusz opcionálisan további négy-négy járműről szól, a harmadik rész pedig 332, plusz 33 opcionális busz vásárlását tartalmazza. Mindhárom rész Euro6-os motorral szerelt buszokat foglal magában, melyeknél az utasajtóknál maximum 380 milliméter, az első és második utas ajtó közötti egyéb részeken pedig legfeljebb 450 milliméter lehet a belépőmagasság.

A kiírás első két részére azok a gyártók jelentkezhetnek, amelyek referenciaként már legalább húsz alacsony belépésű városi vagy elővárosi, szóló, Euro6-os környezetvédelmi besorolású autóbuszt forgalomba állítottak. A harmadik részhez már minimum 249 alacsony belépésű, elővárosi, szóló, Euro 6-os kocsit kell felmutatni. A jelentkezéseket február 8-áig lehet benyújtani. Az értékelés során gyakorlatilag a kért ár dönt: kilencven százalékban számít. A járműveket a szerződés megkötésétől számított tizenkét hónapon belül, vagyis várhatóan 2022 tavaszáig kell leszállítani. Az opciós mennyiségeket a szerződések megkötésekor lehet lehívni.

A potenciális típusokat illetően a harmadik blokk győztese gyakorlatilag biztosra vehető (Credobus Econell), már csak az elvárt referenciamennyiség okán is, a Kravtex ráadásul egy ideje már gőzerővel termeli az alacsonypadlós Econelleket győri és mosonmagyaróvári üzemeiben.

Az egyik negyvenes adag várhatóan az Inter Traction Electrics Kft. (ITE) helyközi, önjáró Mercedes-Benz-alvázra karosszált Reform 501LE típusa lesz, a referenciát a tavaly Kecskemétre szállított húsz városi kivitelű Reform 500LE kocsival teljesíti a debreceni gyártó – melynél már szintén megjelent néhány kész 501-es az egyik gyárudvaron.

(Borítóképünkön a Kravtex országos szinten jól ismert és használt Credobus Econellje, amelyből 2021 folyamán várhatóan érkezik újabb bő háromszáz. Fotó: Bohus Dávid)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek