Újabb havazás, közlekedési bajok Csehországban

MTI   ·   2012.02.16. 11:23

Tehergépkocsik és kamionok számára éjféltől lezárták a cseh–lengyel közúti határátkelőket az Óriáshegységben (Krkonose), a cseh–német határátkelők pedig csak nehezen megközelíthetőek, mert az utak szélén számos elakadt kamion akadályozza a forgalmat – jelentette csütörtökön reggel a cseh nemzeti közlekedési információs központ.

A sűrű havazás és síkos utak ismét komoly problémákat, fennakadásokat okoznak a közlekedésben országszerte. A jelentések szerint legalább félszáz alsóbb osztályú, de fontos út különösen az ország északi és nyugati régióiban járhatatlan és le van zárva.

Az Óriáshegységben az éjjel további mintegy 40 centiméternyi hó hullott. Jablonec mellett egy reggeli helyi vonat elakadt a hóban, az utasokat tűzoltók mentették ki.

Az észak-morvaországi Olmützhez közeli Prostejov város környékén az éjjeli hóviharban többtucatnyi autó rekedt az utakon. A tűzoltók több mint harminc személyt evakuáltak, míg azoknak, akik nem akarták elhagyni kocsijukat, meleg teát, szendvicseket vittek. Prostejovban és a közeli Svitavy városban, illetve környékükön reggel vészhelyzetet hirdettek ki. Több helyen iskolaszüneti nap van, s az emberek százai csak késve jutottak el munkahelyükre. A régióban a vasúti közlekedésben is fennakadások vannak, a helyi járatok leálltak.

Továbbra is nagyon nehezen járható a magyarok által is gyakran használt Prága–Brünn (D1) autópálya Cseh-Morva-fennsíkon (Ceskomovarská vysocina) fekvő szakasza Jihlava és Humpolec városok környékén. Zdár nad Sázavou város környékén az elakadt kamionok szinte teljesen megbénították a forgalmat, akadályozzák az utak tisztítását, ezért a helyi hatóságok vészhelyzetet hirdettek ki. A rendőrség felszólította a lakosokat, hogy csak a legszükségesebb esetekben üljenek a volán mögé.

Országszerte ismét nagyszámú baleset történt, de egyelőre tragikus következmények nélkül.

Kapcsolódó hírek