Újabb királynő a Fincantieritől a Cunard Line-nak

iho/hajózás   ·   2024.04.21. 16:16
queen anne

Az olasz hajóépítő 14 év elteltével adott át a hajózási társaságnak egy új tengerjáró hajót. A Queen Elizabeth és a Queen Victoria után a Queen Anne a harmadik, Monfalconében elkészült királynő – a Cunard negyedik hajóját, a Queen Mary II-t a francia Chantiers de l'Atlantique építette Saint-Nazaire-ben. 

Átvette a legendás Cunard* hajózási társaság a 114 ezer bruttó tonnás Queen Anne-t. Tizennégy év után ez a cég első új hajója, hiszen az előzőt, a Queen Elizabeth-et 2010-ban indították első útjára. A Queen Anne-t még a világjárvány előtt rendelték meg a gyártótól, és egyelőre nincs is kilátásban egy újabb óceánjáró beállítása a flottájukba, a cég ugyanis az üzletágban lassú növekedésre számít. A Cunard ezzel négy hajó fedélzetén kényezteti utasait, miközben megtartotta a hagyományos transzatlanti útvonalait, illetve újabban több körutazást is kínál.

A Queen Anne egyébként a 249. hajó, ami az 1840-es alapítású Cunard lobogója alatt hajózik. A Nagy-Britannia első királynőjéről elnevezett óceánjáró a maga 322 méteres hosszával a Queen Mary II mögött a cég flottájának második legnagyobbja, 2996 utas és 1225 fős személyzet befogadására alkalmas. A design a Carnival Corporation** a Holland America Line-nak kifejlesztett, a Cunard igényeire szabott platformján alapul. A tervek szerint a hajó a napokban indul Olaszországból az angliai Southamptonba, ahonnan május 3-án hajózik ki első kereskedelmi útjára. A névadó ceremóniát június 3-án tartják a Cunard történelmi, liverpooli bázisán, egy különleges ünnepi körút keretében.

A Queen Anne a második új tengerjáró, amit a Fincantieri*** a közelmúltban szállított a Carnival Corporation-nek, egyben az utolsó, amit a tengerhajózási társaság a tervek szerint idén megkap. A Carnival még egy sétahajót rendelt a Fincantieritől, a Star Princess-t 2025-ben adják át Princess Cruises-nek.

*A Cunard Line (korábban Cunard White Star Line) legendás brit hajózási társaság. Elsősorban a híres White Star Line  (Titanic) riválisaként, valamint az első világháborúban elvesztett hajónak, az RMS Lusitaniának a birtokosaként vált híressé. RMS Mauretania nevű hajójuk 23 évig tartotta a „világ leggyorsabb hajója” címet. Az RMS Queen Mary, RMS Queen Elizabeth és RMS Queen Elizabeth 2 nevekre hallgató óceánjáróik világhírnévre tettek szert. A Cunard egyike azon kevés hajózási társaságnak, amely túlélte a világháborúkat, a gazdasági válságot és a légi utasszállítás elterjedését. A Cunard 1998 óta a brit–amerikai Carnival Corporation PLC társult hajózási társaságainak egyike.

** A Carnival Corporation & PLC miami-i székhelyű brit–amerikai hajózási társaság, jelenleg a világ legnagyobb hajós szolgáltató cége, tíz hajótársaság-márkával, és azok több mint száz hajóból álló flottájával.

***A Fincantieri S.p.A. egy olasz hajóépítő cég, székhelye az olaszországi Triesztben található. A Vard 2013-as felvásárlása után már Európa legnagyobb hajóépítőjeként a Fincantieri-csoport kapacitása megduplázódott, és a műfajában a világ negyedik legnagyobbja lett. A társaság kereskedelmi és hadihajókat egyaránt épít.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek