Újabb magyar fejlesztésű okos parkolóhelyek Kínában

iho   ·   2017.10.05. 06:25
okosparkolas0

Az ipari urbanizáció és motorizáció növekedése új kihívások elé állítja a kínai városokat. A lakosság száma elérte az 1,3 milliárd főt, a túlzsúfolt nagyvárosokban a közösségi közlekedés fejlesztése mellett a kínai gépjárműpark irányításának és parkolási helyzetének tartós megoldására van szükség. Ezt felismerve a budapesti EPS Global Zrt. a kínai ZTE telekommunikációs vállalat közlekedéstechnológiai leányvállalatával vegyesvállalatot hozott létre ZTE EPS Smart Parking Company Limited néven, amely alapos piac-előkészítés után 2016 márciusában húsz éves koncessziós jogot nyert smart parking (okos parkolás) rendszer kialakítására és üzemeltetésére Jangcsung városában.

A projekthez jelentős saját tőkére volt szükség: ezt a magyar tulajdonú GB & Partners alapkezelő 1,5 milliárd forinttal finanszírozta az általa kezelt Exim Exportösztönző Magántőkealapból. A pénzinjektálás mellett az alapkezelő menedzsmenttudással is támogatta a projektet, amelynek első fázisa lezárult, jelenleg a próbaüzemelések zajlanak. Az EPS Global közleménye szerint ezzel párhuzamosan 90 ezer újabb Kínában létesített okos parkolóhely kialakításáról írtak alá megállapodást a napokban.

Az EPS Global Zrt.-t 2012-ben alapították magyar befektetők, azzal a céllal, hogy az itthon felgyülemlett tudást és tapasztalatot külföldön is értékesítsék. Cégfilozófiájuk szerint a globális környezetvédelmi változások területén ma már egyértelmű, hogy elkerülhetetlen az országok, városok közlekedésének szabályozása, a közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás csökkentése. A közlekedés területén kialakult és egyre növekedő mindennapi problémák megelőzésében, leküzdésében akarnak támogatást biztosítani  komplex közlekedés fejlesztéssel és szervezéssel. Ennek részeként innovatív parkolási szenzorok, ellenőrzési és fizetési megoldások, rendszer-üzemeltetési technológiák fejlesztésével, gyártásával és üzemeltetésével foglalkoznak.

Az MTI információja szerint Jangcsung városának teljes területét lefedő projekt keretében az információtechnológiával foglalkozó ZTE EPS kiépítette azt az új parkolási infrastruktúrát, amely a speciális szoftveren és szerverparkon túl, egy modern irányítóteremből és intelligens jelző- és érzékelő rendszerből áll. A technológia lényege, hogy a parkolóhelyekre szenzorokat szereltek, melyek érzékelik és jelzik a föld mágneses mezejét, így a rendszer mindig tudja, melyik parkolóhely szabad, és foglalt. A ZTE EPS mobil applikációjának térképes felülete és a városban elhelyezett harminckilenc leddel működő intelligens forgalomirányító tábla  a szabad helyekre navigálja az autósokat.

Az EPS Global közleménye szerint a szolgáltatásexport 10 ezer parkolóhely megvalósítása esetén is évente körülbelül 500 millió forinttal járul hozzá Magyarország exportjához. A parkolási szoftver fejlesztése egyébként a vállalkozás budapesti központjában zajlik. A projekt első fázisa túljutott a kivitelezésen és a rendszerintegráción, jelenleg a használatba-vételi eljárás és a rendszer próbaüzeme zajlik, amely hamarosan lezárul és elindul Kína első PPP smart parking projektje. A társaság újabb négy kínai városi önkormányzattal tárgyal, amelyhez a felek további 20 millió euró finanszírozásban állapodtak meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek