Újabb magyar vasúti helységnévtáblák

MTI   ·   2013.03.21. 19:28

Csütörtökön Oroszkán (Pohronský Ruskov), Ipolyságon (Šahy), Barsbesén (Beša) és Kéménden (Kamenín) helyeztek ki magyar feliratú táblát. A vasúti előírásoknak megfelelő méretű jelzéseket az utasok számára jól látható helyen, ám a vasúti társaság esetleges eltávolítási szándékát megkerülve, ezúttal is magánterületen helyezték el.

Mától Ipolyságon is látható a magyar helységnévtábla<br >(fotók: Tevan Imre)

„Ma a lévai járásban három helyen állítottunk táblát. A táblák kihelyezését már nem központilag szerveztük, hanem helyi szervezeteink civilekkel együtt állították fel ezeket” - mondta Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke. Megjegyezte: ismét magánterületen állították fel a táblákat, céljuk az volt, hogy igazolják a szlovák közvélemény előtt, hogy semmi rendkívüli nincs abban, ha kétnyelvűek lesznek a vasúti helységnévtáblák.

Szlovákiában a kisebbségi nyelvhasználati törvény lehetővé teszi, hogy a legalább 20 százaléknyi nemzetiségi lakossággal rendelkező településeken a vasútállomások megnevezései feltüntethetők a kisebbség nyelvén, ugyanakkor a vasúti törvény nem ad lehetőséget a vasútállomások idegen nyelvű megjelölésére. Az állapotok rendezéséhez szükséges jogharmonizációt legutóbb az idei év második felére ígérte a szlovák közlekedésügyi tárca.

Berényi szerint a magyar nyelvű vasúti helységnévtáblák kihelyezésének nagyon pozitív a fogadtatása a lakosság részéről. „Hasonló a helyzet, mint a kilencvenes évek elején, amikor a magyar nyelvű helységnévtáblákat az egyes települések elején és végén magántelkeken helyeztük ki. Akkor ez az aktivitás meghozta a gyümölcsét, hiszen megszületett az engedélyező törvény, remélem ezúttal sem lesz másképp” - jegyezte meg.

Szintén Ipolyság

Fennakadások nélkül, de a hatóságok élénk érdeklődése mellett került sor a magyar nyelvű vasúti helységnévtábla kihelyezésére Kéménden, ahol a helyi önkormányzatnál a belügyi tárcától érdeklődtek a táblaállítás szervezőinek kilétéről és annak helyéről. „Helyszíni ellenőrzésen a vasúti rendőrségtől és a párkányi rendőrőrsről is volt kinn egy-egy csapat, megtudakolni, hogy nem közterületen állítják-e a táblát” - részletezte a történteket Farkas Iván, az MKP alelnöke.

A vasúti feliratok kétnyelvűsítése érdekében a Felvidéken már több mint egy éve kampányolnak különböző magyar szervezetek.

Kapcsolódó hírek