Újabb Metrovagonmas-metrókat szerez be Taskent

iho/vasút   ·   2021.04.09. 15:00
taskent_metro_moszkva

Az üzbég főváros a már meglévő öt MVM-szerelvény mellé további tíz négykocsis vonatot vehet át még az éven az orosz gyártótól.

A beruházást az orosz nemzeti gazdaságfejlesztési intézet VEB.RF, valamint az orosz Eximbank által nyújtott kölcsönből finanszírozza a taskenti metróhálózatot üzemeltető Toskent Metropoliteni.

A felek által a napokban aláírt megállapodás értélemében a Transzmasholding (TMH)-leányvállalat Metrovagonmas (MVM) által megépítendő, 81-765.5/766.5/767.5 sorozatú vonatok egy-egy hajtott, vezetőállásos kocsiból, valamint egy közbülső hajtott és egy hajtás nélküli betétkocsiból fognak állni. A moduláris kialakításnak és az egybenyitott, légkondicionált utastérnek köszönhetően az utasok szabadon közlekedhetnek a kocsik között. A gyors utascserét 1,4 méter széles, kétszárnyú fekvő-tolóajtók segítik elő, az ajtók nyitására és a záródására külső fényjelzés figyelmeztet.

Az új taskenti metrók a mozgáskorlátozottak utazása érdekében akadálymentesítettek lesznek, a vezetőállásos kocsikban külön helyek állnak majd a kerekesszékkel közlekedők rendelkezésére. A vonatokat interaktív, érintőképernyős utastájékoztató kijelzőkkel is ellátják, melynek segítségével ki lehet választani a célállomást, meg lehet tervezni az útvonalat, továbbá meg lehet tudni a szükséges utazási időt is. A koronavírus elleni védekezés, valamint az alapvető egészségvédelem részeként fertőtlenítőrendszerrel is felszerelik a szerelvényeket.

A Moszkva fantázianevű metróplatformhoz tartozó vonatokon korszerű környezetben dolgozhatnak a metróvezetők: a vezetőállást videokamerás megfigyelőrendszerrel látják el, a szélvédőre pedig manuálisan állítható sötétítőt helyeznek, ami azért szükséges, mert a taskenti metróhálózat egy része a felszínen fut.

A harmincévnyi szolgálatra tervezett járművekben aszinkron vontatómotorok dolgoznak, melyek legfeljebb kilencven kilométer per órás sebességre gyorsíthatják fel a kocsikat.

A taskentiek számára nem ismeretlenek a Moszkva-szerelvények: az üzbég fővárosban 2019 óta dolgozik öt 81-765.5/766.5/767.5 sorozatú vonat, melyek szinte teljesen hasonlóak a Moszkvában, Kazánban vagy az azeri főváros Bakuban közlekedő szerelvényekhez – számol be a Railway Pro.

(Nyitóképünkön a Taskentben 2019 óta közlekedő öt Moszkva szerelvény egyike; a flotta az éven megháromszorozódik. Kép forrása: Wikipedia)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek