Újabb orosz űrkudarc

MTI   ·   2011.12.23. 17:09

Indítás közben visszazuhant a földre Szibériában egy orosz katonai távközlési műhold - jelentették az orosz hírügynökségek. Az első információk szerint a hordozórakéta harmadik fokozatában megszakadt az áramellátás, és ez okozta a rakéta és a Meridian mesterséges hold katasztrófáját – írta a Ria Novosztyi, amely katonai forrásokból úgy értesült, hogy a rakéta Nyugat-Szibériában, Tyumen térségében, Tobolszk város közelében zuhant le. A Népszabadság Online értesülései szerint a műhold egyik darabja egy lakóházra zuhant, de személyi sérülés nem történt. A Roszkoszmosz űrügynökség egyelőre nem adott tájékoztatást az esetről.

A műholdat a pleszecki katonai űrrepülőtérről indították, amely Moszkvától 800 kilométerre északra van. A Meridian polgári és katonai célokra egyaránt használható.

Az orosz űripart több kudarc is érte az elmúlt hónapokban: augusztusban egy teherűrhajó veszett oda a Szojuz rakéta hibája miatt, ugyanabban a hónapban egy távközlési műhold rossz pályára állt, novemberben pedig a Fobosz-kutató űrszondát nem sikerült útnak indítani a földkörüli pályáról.

Kapcsolódó hírek