Újjászületett a Malév Air Tours Ikarus-DAF 350 autóbusza

LKK   ·   2017.09.02. 11:45
malev_air_tours_ik350_kesz0

Az Ikarus 2016 őszén, egy éve került a Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) flottájába második tulajdonosától, a XVIII. kerületi Karinthy Frigyes Gimnáziumtól. Rövid üzemelést követően megkezdődött a jármű teljes restaurálása.

Gyönyörködjön a késztermékben, majd nézze meg af elújítás fotóit is! A képre kattintva galéria nyílik (fotók: LKK)

Elsőként a busz motorját gyártó DAF magyarországi képviseleténél zajlott a 350-es gépészeti állapotfelmérése, ami során kiderült, hogy a busz eredeti, holland motorja rendkívül jó állapotban van, a gyári értékek több mint kilencven százalékát teljesíti. Ezután a Győr melletti Nyúlra került, ahol Four Szabó Kft családi vállalkozás szakemberei indításként több száz munkaórát fordítottak többek között az autóbusz vázszerkezetének felújítására.

Az Ikarus-DAF 350-esről

A 300-as család dizájnját Örsi Ferenc ipari formatervező álmodta meg, a végeredmény már az 1986-os frankfurti autókiállításon is óriási sikert aratott. A magas, a klímakonzolig nyúló hátfal évekkel előzte meg a korát és utat mutatott a világ autóbusz-tervezőinek, számos nyugati konstrukció is hasonló kialakítást kapott. A 350-esből később jobbkormányos modell is készült, és mintegy 100 példány került Angliába. De a 300-as sorozat a világ számos országában népszerű volt a 90-es években. Ez az autóbusz a 350-es típus 25. legyártott darabjaként, 1990 végén készült el a Malév megrendelésére, és 1991. január 11-én állt forgalomba. A felújítás során a külső elemeken több ponton előkerültek a légitársaság jellegzetes színei is.

2017 februárjában Biatorbágyra került a busz, ahol a Liberatus Kft teljes felújítással helyezte újra üzembe az egykor a Tata Hűtőtechnika által gyártott klímaberendezést. Egy hónappal később megérkezett a busz Kecskemétre, Autó Univerzál Kft-hez, ahol az Ikarus DAF 350-es látványos változáson ment át. Számos szerkezeti elemet újítottak fel, és megtörtént a várt fényezése; a jármű visszanyerte eredeti Malév-festését. A cég fényezőmestere archív fotók segítségével tervezte meg az Ikarus DAF 350-es régi-új külsejét.

Újabb egy hónap után ismét Budapest következett: néhány hétre a DAF budapesti bázisára költözött a busz, ahol számos rendszere, alkatrésze esett át alapos műszaki karbantartáson. Pártízezer kilométerrel korábban nagyjavított motorjával szerencsére nagy műszaki probléma nem volt, viszont az adagolót, az injektorokat szakműhelybe küldték beállítani – majd menet közben egy-két váratlan csontváz kipotyogott a szekrényből. Köztük a sebességváltó, ahol meglepetésre generáljavítás volt az egyetlen lehetőség. Megtörtént emellett a főtengely, a generátor és az indítómotor felújítása is, emellett kicserélték az ékszíjakat és az éjszíj vezetőket is.

2017 júniusában az Ikarus DAF 350-es visszatért a Győr melletti Nyúlra, ahol a kárpitozás, az ülések beszerelése, az elektromos rendszer beállítása és az utolsó simítások zajlottak az utastérben. Augusztusban a Ferihegyen megkezdte a bevezető üzemelést, így immár kiváló tapasztalatok birtokában várja az autóbusz a polgári Ikarus-találkozót és a rövidesen következő sajtóbemutatót.

Végül álljon itt néhány videó a felújításról:

Nem mellesleg a másik két ferihegyi LKK-buszról is írtunk korábban:

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek