Újra jár a Tisza-tó expressz

iho/vasút   ·   2023.03.11. 09:00
00_tisza_to_expressz2023

A fővárost a Tisza-tóval összekötő Tisza-tó expressz közvetlen járatként március 11-étől május 21-éig és szeptember 2-ától novemberig hétvégén és ünnepnapokon, május 22-étől nyár végéig pedig naponta közlekedik a Keleti pályaudvarról, Tiszafüredet érintve Balmazújvárosig. A fejlesztéseknek köszönhetően 2022-ben csaknem 1,2 millióan szállítottak kerékpárt vasúton a MÁV-Start teljes hálózatán, ez tizennyolc százalékkal haladta meg a 2021-es biciklis forgalmat. A MÁV–Volán-csoport leányvállalatainak egyre több járművén van lehetőség a bicikliszállításra, már nem csupán vonaton, hanem néhány távolsági buszjáraton is. Az elmúlt években intenzíven növekvő igényekhez igazodva, a vasúttársaság honlapján számos hazai kerékpárszállítási lehetőséghez érhető el ajánló és segítő leírás az utazások megtervezéséhez.

A Tisza-tóhoz 2021-ben indult a Tisza-tó expressz, ami tavaly óta már meghosszabbított útvonalon, Tiszafüred érintésével Balmazújvárosig közlekedik. Ez a járat közel ötven – igény esetén bővíthető – kerékpárhellyel szolgálja az utasokat. A Tisza-tóhoz történő vasúti utazáshoz ajánlott a Tisza-tavi kerékpárjegy igénybe vétele, amivel bármely magyarországi vasútállomásról egységes és kedvező áron szállítható a kerékpár a Tisza-tóhoz vezető három vasútvonal bármely állomásáig és vissza. 2022-ben a Tisza-tavi kerékpáros utazások száma 21 ezer volt, 7710 Tisza-tavi kerékpárjegyet értékesített a MÁV-Start.

(fotók: Vörös Attila)

A Cívis Interrégió vonatokkal átszállással többek között Szolnokról és Debrecenből vált egyszerűbbé a Tisza-tó elérése, hiszen a fővonalon immár alacsonypadlós, kerékpáros férőhelyekkel rendelkező Flirt motorvonatokkal lehet utazni. Az újdonságok közül kiemelhető, hogy 2022 vége óta Budapestről már óránként közvetlenül elérhető Gyöngyös a Mátra Interrégió vonatokkal, az akadálymentes Flirt vagy emeletes Kiss motorvonatok 6–12 kerékpárhely állnak az utasok rendelkezésére.

2022-ben a MÁV-Start járatain országszerte csaknem 1,2 millióan szállítottak kerékpárt vasúton, ami tizennyolc százalékkal haladta meg a 2021-es biciklis forgalmat. Ezzel az elmúlt évek legjobb eredménye született meg: 2019-ben 880 ezren, 2020-ban 917 ezren, 2021-ben pedig 1 millióan vonatoztak bringával. A Balatonnál például húsz százalékkal több biciklit szállítottak vasúton az előző évhez képest. A kerékpárszállítás mellett az utasok úgy is egyre jobban ki tudják használni a kombinált zöld közlekedés előnyeit, ha kerékpárjukat az állomásokon hagyják. Országszerte mintegy 2000 kerékpár tárolására alkalmas, fedett, bekamerázott B+R kerékpártároló épült az utóbbi időben, kiemelten Budapest elővárosaiban. A jelenleg működő tíz elővárosi vasútvonalon mintegy nyolcvan állomáson áll rendelkezésre B+R tároló, nagyságrendileg négyezer férőhellyel.

A kerékpáros turizmus, valamint a bringások ingázásának elősegítése régóta a vasúttársaság prioritásai között szerepel. Hazánk rendelkezik Európa egyik legsűrűbb vasúthálózatával, 2021-ben pedig az Európai Kerékpár Szövetség rangsora alapján a MÁV-Start kerékpáros szolgáltatása a negyedik helyezést érte el. A kedvező feltételeknek és a szolgáltatás iránti igény folyamatos növekedésének hozományként, a tavalyi fejlesztések során nagy hangsúlyt kapott a kapacitásbővítés növelése, valamint a turisztikailag kiemelt régiók szezonális kiszolgálása. Tavaly elkészült a nyolcadik regionális kerékpárszállító kocsi, így a fővonalak mellett a mellékvonalakon, helyi forgalomban is nagyobb mennyiségű kerékpár szállítására nyílt lehetőség. A Tisza-tavi, a kelet-börzsönyi és a nyugat-mátrai térség mellett már a Balaton északi partján közlekedő személyvonatok is közlekedtek ilyen kocsikkal.

(fotók: MÁV)

Az utasok már a kerékpáros díjtermékek harmincöt százalékát vásárolták a MÁV appon, ahol eleve tíz százalékkal olcsóbban lehet jegyet váltani. E mellett a MÁV-Start más tarifális kedvezményekkel is ösztönzi a fenntartható közlekedési módok kombinációját, például lehetőség van kedvezményesen kerékpárjegy váltására a Magyar Kerékpárosklub tagsággal vagy START Klub kártyával is. A vasúti bérlettel rendelkező utasok, szombaton és vasárnap a bérleten feltüntetett viszonylaton díjmentes kerékpárjegy megváltásával ingyenesen vihetik magukkal biciklijüket.

A vasúttársaság megújult kerékpáros aloldala, kibővült tartalommal, letisztult tematikával átláthatóbbá és informatívabbá vált. Itt, tudatosítva a zöld közlekedés előnyeit, számos ajánlóval, valamint különféle kedvezmények bemutatásával folyamatos az utasok tájékoztatása a vasúti kerékpáros kínálat igénybevételének lehetőségeiről. Az oldalon az igényeknek megfelelően hamarosan a nemzetközi járatok kerékpárszállítási lehetőségeiről is lehet informálódni.

Idén a Volánbusz tavalyhoz hasonlóan a nyári időszámítás ideje alatt tervezi a kerékpárszállítási szolgáltatásának biztosítását. Ennek megfelelően március 26-ától október 28-áig a tavalyi évvel megegyezően a Budapest és a Mátra, illetve a Tisza-tó térsége között közlekedő autóbuszok mellett a Budapest és Salgótarján, Eger, Kazincbarcika, valamint Miskolc között közlekedő egyes járatokon biztosított a kerékpárok szállítása a megadott megállóhelyek között. A kerékpárjegy ára továbbra is 990 forint.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek