Újra lelőttek két harci gépet Ukrajnában

MTI/iho   ·   2014.07.23. 16:45

A „terrorellenes művelet” sajtóközpontja Facebook-oldalán azt közölte, hogy a szeparatisták légvédelmi rakétákkal lőtték le a két gépet a Donyeck megyei Dmitrivka település térségében. A szakadárok az ukrán légierő négy harci gépből álló kötelékét támadták meg. A harci gépeket – amelyek az államhatárt védő szárazföldi erőknek nyújtanak légi támogatást – feladatuk sikeres végrehajtása után érte a támadás. Két gép lezuhant, a pilóták a sajtóközpont közleménye szerint katapultáltak.

Olekszij Dmitraskovszkij, a „terrorellenes műveletben” részt vevő erők szóvivője korábban már telefonon megerősítette ukrán újságíróknak, hogy az orosz határ közelében valóban lelőttek két ukrán vadászgépet. A hírt később Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője is megerősítette. A védelmi minisztériumban azt közölték, hogy az előzetes értesülések szerint a pilótáknak „valószínűleg” sikerült katapultálniuk. Hozzátették, hogy olyan területen érhettek földet, amelyet szakadár fegyveresek tartanak ellenőrzésük alatt.

Jelenleg különleges alakulat kutat a térségben a pilóták után.

A múlt héten az ukrán légierő egy Szu-25-ös gépét és egy An-26-os katonai szállítógépét lőtték le.

Kijev szerint akkor a Szu-25-öst, amely Ukrajna légterében hajtott végre feladatot, egy orosz harci gép lőtte le. A lezuhant gép pilótájának sikerült katapultálnia, így sértetlenül túlélte a támadást. Megtalálták, és biztonságos helyre szállították.

Az ukrán katonáknak élelmiszert és ivóvizet szállító An-26-ost múlt hétfőn érte találat, Kijev állítása szerint orosz területről. A lezuhant gépen nyolcan voltak, közülük négyen menekültek meg, ketten életüket vesztették, két további személynek pedig nyoma veszett.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek