Újraindítja a dömösi átkelőhajót a Mahart

MTI/iho   ·   2018.04.05. 15:58

A Mahart PassNave Kft. újraindítja a dömösi járatát. A hajózási társaság legutóbbi fejlesztései megmutatták, hogy érdemes vidéki bázisokban is gondolkodni. Az önerős beruházás keretében, húszmillió forintból megvalósított járat és a parti létesítmények nemcsak a két település lakosainak jelentenek segítséget, hanem az ide érkező látogatóknak, turistáknak is. Az újra közlekedő átkelőhajó állami közszolgáltatásokat köt össze. A Pest megyei oldalon fut a vasútvonal, a másikon pedig a felújított Rám-szakadék található, továbbá Dömösön is megépül egy természetvédelmi látogatóközpont.

A Dunakanyarban egy tizenkét és fél milliárd forint értékű hajózási- és kikötőfejlesztési program indul, mely közelebb hozza egymáshoz a két partot, valamint a térséget Budapesthez. A fejlesztések hozzájárulnak a vízi közlekedés népszerűsítéséhez. Épül az M2-es, és hamarosan kétszintes vonatok közlekednek majd a VácBudapest vasútvonalon. Ezt jól kiegészíti majd a vízi közlekedés megújulása, többek között hatvan kilométer per órás sebességgel közlekedő hajókkal.

A Mahart PassNave Kft. újraindította a dömösi járatát, amely a Duna bal partján lévő dömösi vasúti megálló és a jobb parton található kikötő között biztosítja az átkelést a folyón (fotó: MTI/Kovács Attila)

A hajó maximális befogadóképessége huszonhat fő, az utasok zárt kabinban teszik meg a mintegy tízperces utat. Kerékpárok korlátozott számban szállíthatók, biciklinél nagyobb járművek szállítására a hajó nem alkalmas. A dömösi kikötőben állomásozó átkelőhajó hétfő kivételével naponta szállíthat utasokat fél tíztől 18 óráig. Az indulások idejét a vasúti menetrendhez igazították, a hajó csak akkor közlekedik, ha az utasok telefonon jelzik átkelési szándékukat. A hajó a Szürkő nevet viseli majd, Szürkő-sziget közigazgatásilag Szigetmonostorhoz tartozik, a Nagy-Dunaágban található, és a Horány-Dunakeszi átkelés alkalmával annak déli csücskével találkozik az utazó. Zebegényben is megteremtették a kikötés lehetőségét, így az április végén induló hajózási szezontól ismét megállnak ott a kirándulóhajók. A társaság idénre mind az öt Moszkva típusú hajójába új, korszerű és környezetkímélő motorokat épített be, felújítják a Győr testvérhajóját, a Gönyüt. Teljes körű felújításon esik át a Hunyadi, azonban megőrzik az utastér retró hatását.

A Mahart PassNave évente közel négyszázezer utast szállít, a budapesti programok esetében a vendégek hatvan százaléka külföldi. A társaság 2017-ben 3,2 milliárd forint árbevételt ért el, a legtöbb bevételt a hagyományos menetrendi járatok termelik. A vállalat kilencven embert foglalkoztat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek